MAGIČNI PRIZORI: Sutra će se na nebu pojaviti spektakularni Krvavi Mjesec, idući se očekuje tek 2025.

U noćnim satima s utorka na srijedu na nebu će se pojaviti fenomen koji se naziva Krvavi Mjesec.

  • Zabava

  • 07. Nov. 2022  

  • 0

U noćnim satima s utorka na srijedu na nebu će se pojaviti fenomen koji se naziva Krvavi Mjesec.

Riječ je o potpunom pomračenju Mjeseca koje se događa kada naš prirodni satelit uđe u sjenku Zemlje, tj. kada se naša planeta nađe tačno između Mjeseca i Sunca.alt

Kada Mjesec putuje tako da mu je samo jedan dio pomračen, tada govorimo da je to djelomično ili parcijalno pomračenje. Totalno pomračenje se dešava kad Mjesec potpuno uđe u sjenku Zemlje i tada poprimi crvenkastu boju, a otud i naziv Krvavi Mjesec.

"Nažalost, sutrašnja pomrčina Mjeseca neće biti vidljiva iz BiH, pošto je u vrijeme pomrčine Mjesec na drugoj strani planete pa će najbolje biti vidljiva iz Sjeverne Amerike i istočne Azije", objasnili su nam iz Astronomskog društva "Orion".

Fotografija prikazuje odakle će biti vidljiv maksimum pomrčineFotografija prikazuje odakle će biti vidljiv maksimum pomrčine

NBC News prenosi da će sljedeći Krvavi Mjesec biti tek 13. i 14. marta 2025. (ovisno o tome gdje se nalazite).

(Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...