ŠOKANTNA SVJEDOČENJA PORODILJA: "Dok nisam platila nisu me htjeli poroditi..." (VIDEO)

Na osnovu anonimnih prijava, Tužilaštvo ZDK formiralo je dva predmeta u kojima se provjeravaju navodi o nekoliko krivičnih djela kojima su obuhvaćena četiri ginekologa iz Kantonalne bolnice Zenica.

  • Društvo

  • 13. Nov. 2022  

  • 0

Loši uslovi u porodilištima i akušersko nasilje nisu rijetka pojava u bolnicama u Bosni i Hercegovini. Prema posljednjim istraživanjima, svaki drugi porod u našoj zemlji je koruptivan, a većina trudnica i porodilja koje ne žele ili nisu u mogućnosti podmititi medicinsko osoblje, izložene su akušerskom nasilju. Ovakve slučajeve provjeravaju i u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

„Dok nisam platila nisu me htjeli poroditi.“ Ovo je tek jedno od desetina anonimnih iskustava porodilja iz BiH koje je prikupilo Udruženje „Baby Steps“ iz kojeg poručuju da je veoma važno govoriti o, u velikoj mjeri, lošem tretmanu trudnica i porodilja u bh. porodilištima. Banjalučanka Sanela Tuckešić imala je traumatično iskustvo tokom poroda i javnim istupima želi takve pojave suzbiti u što većoj mjeri.

SANELA TUCKEŠIĆ, rodilja iz Banje Luke

"Veoma neugodno iskustvo. Rekla bih prije, traumatično, ako počnetm pričati, bojim se da ću početi plakati. Porod koji je počeo u pola 10, završio se 15 do 7 carskim rezom, počeli smo indukovanim porodom, pa smo onda uzeli epidural jer se to više nije moglo izdržati i na kraju se više ničega ne sjećam, sjećam se da sam reka da ću pasti u nesvjest."

AMILA TATAREVIĆ, Udruga „Baby Steps“, Sarajevo

"Mi smo radili jedno veliko istraživanje koje je obuhvatilo 2.713 porodilja i rezultati su pokazali zaista onako traumatične stvari, to je da je preko 50% poroda praćeno koruptivno, odnosno da je prisutno mito na svakom drugom porođaju, bilo prije ili poslije poroda".

Na osnovu anonimnih prijava, Tužilaštvo ZDK formiralo je dva predmeta u kojima se provjeravaju navodi o nekoliko krivičnih djela kojima su obuhvaćena četiri ginekologa iz Kantonalne bolnice Zenica.

Predmet protiv tri doktora sa ginekologije zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a koji se odnosi na porod pacijentice u Kantonalnoj bolnici Zenica i Predmet koji je formiran na osnovu prijave protiv jednog doktora ginekologije zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi. U oba predmeta trenutno se poduzimaju određene mjere I radnje u cilju provjere navoda iz prijave i donošenja adekvatne tužilaške odluke.

Više u prilogu BHRT-a

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...