PROBIJA GRANICE IZDRŽLJIVOSTI: Velika drama Ivice Kostelića na Atlantskom oceanu - "Ja sam dobro, ali brod nije" (FOTO)

Dok za koji dan počinje Svjetski skijaški kup, hrvatski olimpijac Ivica Kostelić koji je snježne padine zamijenio morem, ulovio se u koštac s jednom od najtežih samačkih regata La Route du Rhum-Destination Guadeloupe.

  • Show

  • 16. Nov. 2022  16. Nov. 2022

  • 0

Nekoliko godina pripremao se za ovu zahtjevnu prekooceansku regatu dugu 3.542 milja, od Saint-Maloa u Bretanji do Pointe-à-Pitreoma na Guadeloupeu koja se održava svake četiri godine u novembru. Nažalost njegov prvi pokušaja solo jedrenja preko Atlantika jučer je završen zbog višestrukih kvarova i oštećenja na brodu.

Neustrašivi Kostelić koji probija granice izdržljivosti tako se ipak morao vratiti u sigurnu luku i utrku koja se plovi već 44 godine pratiti s kopna. Radi se o "kraljici" transatlantskih regata, najvećoj na svijetu jer se na njoj mogu takmičiti svi oni koji su dovoljno spremni za takvu avanturu, od profesionalaca do amatera. Ove godine zimska fronta osim što im je odgodila start utrke, nije im priredila niti dobrodošlicu na ulazu u Atlantik, navodi Gloria.hr.

"Nakon borbe s teškom frontom sinoć, kao i niza tehničkih problema koji su se nagomilali u zadnjih nekoliko dana, morao sam donijeti odluku i odustati od utrke. Ja sam dobro, ali brod nije. Naprosto je previše oštećen, što se tiče trkaće strukture, a da bih se mogao odvažiti za put preko Atlantika na njemu. Trenutno se nalazim 120 nautičkih milja zapadno od Porta te sam na putu prema luci Cascais, koja će za mene nažalost označiti i kraj Route du Rhum", napisao je Ivica na svom Facebooku.

Dva dana ranije opisao je i kroz kakvu golgotu prolazio s obzirom na to da mu je uz borbu s lošim vremenom pukao štraj i otkazao autopilot bez kojeg je nemoguće ploviti.

   

"Kada sam startao regatu, nisam mislio da će se tako brzo pretvoriti u neželjenu odiseju. Počelo je prve noći. Nakon što sam nekoliko sati bio zaokupljen utrkivanjem uzeo sam 20 minuta za spavanje. Probudim se uz neugodno bućkanje vode u kabini, a u zavjetrinskoj strani broda imam što za vidjeti: sve pliva u vodi. Propuštao je čep stražnjeg balasta koji nosi oko 400 litara mora i najmanje pola od toga je iscurilo u kabinu. Počinje akcija ispumpavanja koja mi je uzela puno energije."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...