"OVO JE TEMPIRANA BOMBA": Situacija na sjeveru Kosova i dalje osjetljiva

Oko 130 policajaca iz Poljske i Italije, koji patroliraju u tri opštine na sjeveru Kosova u kojima nema lokalne policije, nemaju ovlaštenja za hapšenje, ali EU želi da njihovo prisustvo popuni bezbjednosni vakuum.

  • Regija

  • 19. Nov. 2022  19. Nov. 2022

  • 0

Policija EU patrolira na sjeveru Kosova nakon što je oko 600 srpskih policajaca dalo otkaz zbog spora u vezi sa registarskim tablicama za koji Zapad strahuje da bi mogao da izazove novo etničko nasilje, prenosi Srna.

Oko 130 policajaca iz Poljske i Italije, koji patroliraju u tri opštine na sjeveru Kosova u kojima nema lokalne policije, nemaju ovlaštenja za hapšenje, ali EU želi da njihovo prisustvo popuni bezbjednosni vakuum.

– Za sada moramo samo da pratimo situaciju koja je i dalje osjetljiva – rekao je Marijano Bastanca, komandant italijanskih karabinjera koji su stigli kao pojačanje kolegama iz Poljske.

EU i SAD pokušavaju da pronađu rješenje prije ponedjeljka, 21. novembra, kada je premijer Kosova Albin Kurti rekao da će vozači sa starim registarskim tablicama biti kažnjeni, a lokalni Srbi kažu da neće mijenjati tablice.

EU je juče pozvala Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na hitne razgovore u Brisel, ali nijedan nije potvrdio da će otići.

Brisel i Vašington zatražili su od Prištine da odloži provođenje presude za deset mjeseci, ali Kurti nije pokazao znakove da će odustati.

– U ovom trenutku sjever je tempirana bomba koja otkucava sa mnogo ludih ljudi sa obje strane spremnih da je aktiviraju i bez policije koja bi smirila situaciju –  rekao je visoki neimenovani kosovski zvaničnik Reutersu.

Iz NATO, koji ima oko 3.700 mirovnih snaga na terenu, pozvali su na smirenost i poručili da će intervenisati ako bezbjednost bude ugrožena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...