PUNO POZICIJA MALO KADROVA: Vlada Kantona Sarajevo na čekanju dok se ne formira Vlada Federacije BiH?

Iako je 2018. godine Vlada tadašnje šestorke imenovana 26. decembra, čini se da će nova Vlada KS više zavisiti od dinamike formiranja Vlade FBiH pa i Vijeća ministara BiH

  • Politika

  • 04. Dec. 2022  

  • 1

Konstituirajuća sjednica Skupštine KS još uvijek nije okončana, te je dva puta prekinuta. Nastavak još uvijek nije zakazan, a poznato je da će sjednice klubova naroda i ostalih u Skupštini KS biti održane 9. decembra kako bi se dostavili prijedlozi za rukovodstvo Skupštine odnosno predsjedavajućeg i tri dopredsjedavajuća.

Još uvijek aktuelni predsjedavajući Elvedin Okerić (NIP) kazao je u petak da bi ime mandatara za sastav Vlade KS trebao biti poznat do 20. decembra. Kako stvari trenutno stoje na toj poziciji trebao bi po treći put biti Edin Forto, predsjednik Naše stranke koji se odrekao mandata u Skupštini KS. Nakon toga se očekuju i prijedlozi za ministre u novoj Vladi KS. Podsjećamo, Skupštinu KS čini sedam zastupnika SDA, sedam iz NIP-a, šest SDP-a, po pet Stranke za BiH i Naše stranke, četiri Demokratske fronte i jedan Za nove generacije, piše novinska agencija Patrija.

Povezani tekst Sastav nove Vlade KS trebao bi biti poznat do polovine decembra

Iako je 2018. godine Vlada tadašnje šestorke imenovana 26. decembra, čini se da će nova Vlada KS više zavisiti od dinamike formiranja Vlade FBiH pa i Vijeća ministara BiH. Naime, neki od kadrova za koje se očekivalo da će ostati ministri i u novoj Vladi KS zainteresirani su za izvršne funkcije na višim nivoima, pa će se očito prvo rasporediti kadrovi za te nivoe, pa tek onda za Vladu KS.

Sljedeće sedmice stranke osmorke koje predvodi trojac SDP, NIP, Naša stranka i HDZ BiH koji su 29. novembra potpisali koalicioni sporazum počinju razgovore o raspodjeli pozicija, resora i preduzeća. Najavio je to i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, ali i predsjednici SDP-a i NIP-a Nermin Nikšić i Elmedin Konaković.

Iz HDZ-a ali i trojke optimistično najavljuju novu vlast i na nivou FBiH i Vijeće ministara BiH do kraja decembra. S obzirom da je do Božića (25. decembar) i praznika ostalo još dvadesetak dana, predvodnici ovih partija morat će biti brzi i ekspeditivni ukoliko žele ispuniti data obećanja i tvrdnju da kandidatski status BiH ovisi i o brzini formiranja vlasti, usvajanju budžeta, donošenju neophodnih zakonskih rješenja kako bi se uskladili sa pravnom legislativom EU.

Iako iz ovih političkih stranaka tvrde da se o resorima i pozicijama nije razgovaralo, to je ipak demantirao Dragan Čović koji je pred osmorku već stavio određene zahtjeve da se u roku od šest mjeseci od uspostave vlasti izmijeni Izborni zakon i Ustav BiH po želji te stranke kako bi HDZ osigurao budućeg člana Predsjedništva BiH.

Povezani tekst Čović: Zanima nas energetika i industrija, iduće sedmice očekujemo dogovor koalicije

Također, Čović je na press konferenciji održanoj u petak kazao da je HDZ zainteresiran za resor energetike i industrije u Vladi FBiH, te da HDZ-u pripada pet ministarskih pozicija.

Lista zahtjeva HDZ-a sve je duža, a kada se koaliciji na državnom nivou pridruži SNSD ona će biti proširena sa novim zahtjevima prema osmorci.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...