MAŠIĆ I EFENDIĆ, OČI U OČI: „Riječ je o zloupotrebi položaja i funkcije"; "Vi ste spin majstor…“ (VIDEO)

“Uvažavam argumente Kluba SDA, ja prekidam sjednicu”, citirao je Mašić Zaimovića.

  • Politika

  • 06. Dec. 2022  06. Dec. 2022

  • 2

Gosti Polisa TVSA  bili su predsjednici Klubova SDP-a i SDA u federalnom parlamentu Damir Mašić (SDP) i Adnan Efendić (SDA), koji su govorili o uspostavi vlasti na nivou Federacije BiH.

Kome će šešir donijeti sreću i prevagu u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH, da li će do kraja godine biti imenovana nova izvršna vlast, da li su probijeni Schmitovi rokovi za formiranje vlasti, je li nova vlast spremna da se stavi u službu onih koji su je birali?, teme su o kojima se raspravljalo.

Prošli četvrtak održana je konstituirajuća sjednica, položena je zakletva, preuzeti su mandati, ali sjednica je prekinuta, a prethodno je izabrano rukovodstvo.

-Na toj sjednici je klasičnom političkom zloupotrebom pozicije predsjedavajućeg, nažalost, gospodina Zaimović natjerala stranka da potpuno nezakonito prekine sjednicu koju je on tehnički vodio. Mirsad Zaimović je jedan kao i ostalih 96 zastupnica i zastupnika koji su taj dan položili zakletvu. On nije predsjedavajući, nema legitimitet predsjedavajuće; on ima legalitet da tehnički vodi sjednicu do izbora novog rukovodstva.

Uvažavam argumente Kluba SDA, ja prekidam sjednicu”, citirao je Mašić Zaimovića.

Ističe da je riječ o zloupotrebi položaja i funkcije koju se obnaša, kao i tretiranje prema državnim institucijama kao da je to nečije privatno vlasništvo.

Efendić dalje pojašnjava, nazivajući Mašića spin-majstorom – “Gospodina Zaimovića su gospodin Mašić i ostalih članovi konstituirajućeg kolegija imenovali da vodi sjednicu“, što Mašić odmah negira.

-Gospodin Zaimović je vodio sjednicu, preuzeli smo mandate, nakon preuzimanja mandata bile su dvije pauze – prva da se imenuju radna tijela neophodna za formiranje, druga za predlaganje rukovodstva Parlamenta. Nakon tih pauza dobili smo rukovodstva u kome nije bio predložen niko iz reda Bošnjačkog naroda, na što smo ragirali, nakon čega je predsjedavajući prekinuo sjednicu, kazao je Efendić.

Mašić na to dodaje kako je Efendić izostavio jedan detalj, odnosno da je i on sam imao priliku da predloži bilo koji klub prema Poslovniku, te istaknuo: “Pošto kolega Efendić ne vlada baš Poslovnikom ne bira se ko vodi sjednicu, nego tehnički sjednicu vodi predsjedavajući, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji zastupnik.”

SDA nije imala svoj prijedlog za rukovodstvo jer nije bila definirana parlamentarna većina koja će to podržati. Tek kada ste vi predložili i mi vidjeli da nije predložen niko iz reda Bošnjačkog naroda, iako 2/3 u Predstavničkom domu predstavljaju Bošnjaci, mi smo reagirali i kazali da ćemo predložiti nekoga iz Bošnjačkog naroda, kazao je Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...