SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Granica Hrvatske i Bosne i Hercegovine postaje vanjska granica Schengena...

Iako u Hrvatskoj ostaju bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti.

  • Vijesti

  • 08. Dec. 2022  

  • 2

Danas ćemo saznati postaje li Hrvatska napokon dio šengenskog prostora, o čemu odlučuju ministri pravosuđa i unutarnjih poslova koji će se sastati u Bruxellesu. S njome slijedi i niz promjena; neke se granice gase, kolone se smanjuju, a putovanja olakšavaju, no na nekim će granicama kontrole postati još strožije.

Od 1. januara granična kontrola bit će ukinuta na svim graničnim prijelazima na unutarnjoj granici Republike Hrvatske, odnosno prema Republici Sloveniji i Mađarskoj.

S druge strane, na granicama sa Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom je situacija nepromijenjena; to postaje vanjska granica Schengena.

Kilometarske kolone u špici sezone iz pravca EU u Hrvatsku past će u zaborav, kao i dugotrajna čekanja na granici. Zračne luke malo će kasniti s ulaskom u šengenski prostor. Promjene u njima stupaju na snagu 26. marta 2023. godine.

Kompenzacijske mjere

Iako u Hrvatskoj ostaju bez graničnih kontrola u klasičnom smislu, kakve su danas, ne znači da ih neće biti. Njih će zamijeniti kompenzacijske mjere.

-Mi ćemo tim kompenzacijskim mjerama unutar dubine poduzimati mjere u cilju da kontroliramo u prvoj mjeri nezakonite migracije i sve druge oblike pojava koje bi se tamo mogle dogoditi, kazao je za Dnevnik Nove TV načelnik sektora za granicu PU istarske Loris Kozlevac.

S obzirom da će granica Hrvatske i BiH biti vanjska granica Schengena, očekuju se strožije kontrole.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...