SRIJEDA U 10 SATI: Radnici u Kantonu Sarajevo najavili proteste ispred vlade (FOTO)

Očekuju da će na proteste doći više od 1.000 radnika iz Kantona Sarajevo.

  • Vijesti

  • 09. Dec. 2022  09. Dec. 2022

  • 0

Koordinacija osam sindikata u Kantonu Sarajevo najavila je velike proteste radnika 14. decembra od 10 do 11 sati ispred zgrade Vlade KS, nezadovoljni njihovim radom.

Koordinacija sindikata, koji zastupaju preko 25.000 radnika koji plaću primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo, Fonda zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo i komunalne privrede Kantona Sarajevo donijela je Odluku da se organizuje i realizira protestni skup na kojem će radnici iz osnovnih i srednjih škola, predškolskih, visokoškolskih i ustanova kulture, nauke i socijalne zaštite, MUP-a i organizacionih jedinica Uprave policije, zavoda i organa državne službe, javnih komunalnih preduzeća i javnih ustanova zdravstva iskazati opće nezadovoljstvo zbog odnosa Vlade Kantona Sarajevo prema radnicima ovih ustanova.

Cilj konferencije je iskazati nezadovoljstvo i uputiti upozorenje Vladi KS da radnicima vrate dostojanstvo kroz poštivanje sindikata kao partnera, zbog toga što Vlada KS ne želi da poveća plate u 2023. godini i jer nije bilo isplate pomoći radnicima u 2022. godini zbog inflacije.

"Što se tiče osnovice, nećemo odustajati pogotovo jer je najavljeno da će inflacija rasti i u narednim mjesecima. Na kraju bih ja poručio i Vladi na čelu s premijerom milijardu KM je razloga zašto je nama sve ovo neprihvatljivo. Pokažite da ste odgovorni kao sve druge vlade što su bile", rekao je sindikalac Elvis Zornić.

Očekuju da će na proteste doći više od 1.000 radnika iz Kantona Sarajevo.

"Najavili smo 500 do hiljadu učesnika, ali u prethodna dva dana nama se javilo više od 1.000 kolega koji su imenom i prezimenom potvrdili da dolaze na proteste. Veliko je nezadovoljstvo u KS zbog rada vlade... Mi ćemo ići do kraja, ići ćemo stisnutih pesnica do kraja, ovo će biti samo protest upozorenja", poručili su.

Koordinaciju sindikata čini osam sindikata: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo, Sindikat Univerziteta u Sarajevu, Sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH - Koordinacioni odbor Sarajevo , Sindikat policije Kantona Sarajevo, Sindikat srednjeg, visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo i Samostalni sindikat radnika komunalne privrede Kantona Sarajevo. (Klix.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...