HRVATSKI PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ OTKRIO: "HDZ ide s Osmorkom da napravi ono što se nije moglo napraviti sa SDA!" (VIDEO)

"Veselimo se najavama o brzom formiranju vlasti, što je sasvim druga situacija nego ranije", kazao je Plenković.

  • Regija

  • 12. Dec. 2022  12. Dec. 2022

  • 14

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se zalaže za obnovu povjerenja i dijaloga između Hrvata i Bošnjaka, nakon dogovora hrvatskih i srpskih stranaka te stranaka Osmorke o formiranju nove vlasti u BiH.

"Očito da HNS (Hrvatski narodni sabor) i HDZ sada ide s Osmorkom ne bi li s njima napravio ono što se očito nije moglo napraviti sa SDA", kazao je Plenković za HTV.

Dodao je da je za to "da se obnovi povjerenje i dijalog između Hrvata i Bošnjaka u BiH jer je to ključno za dobro funkcioniranje Federacije (BiH)". 

"Veselimo se najavama o brzom formiranju vlasti, što je sasvim druga situacija nego ranije", kazao je hrvatski premijer, dodavši kako mu je drago što će HDZ-ova političarka Borjana Krišto biti predsjedateljica Vijeća ministara. 

Plenković je ponovio i da Hrvatska snažno podržava davanje kandidatskog statusa BiH, o čemu će se odlučivati na samitu lidera EU-a u četvrtak, prenosi Hina.

On je zajedno s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom u ponedjeljak uputio pismo liderima EU-a s pozivom da BiH dobije "zeleno svjetlo" za kandidacijski status.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...