POSTOJI NADA: Delegacija IAEA stigla u Teheran, ima nade za oživljavanje nuklearnog sporazuma

Postoji nada da će preostale razlike sa nuklearnom agencijom UN-a biti riješene u Teheranu, navodi se u saopštenju.

  • Svijet

  • 18. Dec. 2022  18. Dec. 2022

  • 2

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je danas u Teheran kako bi nastavila pregovore o budućnosti sporazuma velikih sila i Irana o nuklearnom potencijalu te države.

Organizacija za atomsku energiju Irana (AEOI) je saopštila da su na dnevnom redu petočlanog tima IAEA novi pregovori sa AEOI i s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Postoji nada da će preostale razlike sa nuklearnom agencijom UN-a biti riješene u Teheranu, navodi se u saopštenju.

IAEA će tražiti dodatne informacije o tri lokacije u Iranu gdje su nađeni tragovi nuklearnog materijala koji ukazuju na tajne aktivnosti.

Teheran je negirao sve optužbe u vezi s tim, tvrdeći da ne sprovodi tajni program naoružavanja.

Šef iranske AEOI Mohamed Eslami saopštio je jučer da je kapacitet za obogaćivanje uranijuma veći nego ikada ranije u istoriji iranske nuklearne industrije.

Pošto su se Sjedinjene Države jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom 2018. godine, Teheran je počeo da krši ograničenja dogovorena u sporazumu i otežava inspekcije IAEA.

Ali, po pisanju njemačke novinske agencije DPA, koja se poziva na posmatrače u Teheranu, nuklearni pregovori Irana i Zapada su sada u zastoju i zbog brutalne represije antirežimskih protesta koju je Zapad osudio i uveo nove sankcije.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...