NEZAPAMĆENA ARKTIČKA OLUJA ZAHVATILA AMERIKU: Temperature idu do -45, ozebline za nekoliko minuta... (VIDEO)

Nedostatak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije.

  • Svijet

  • 23. Dec. 2022  

  • 0

Hiljade letova su otkazani nakon što su američki meteorolozi tokom jučerašnjeg dana upozorili na "potencijalno paralizirajuće vremenske uvjete u središnjim i istočnim" dijelovima zemlje, koji bi mogli stvoriti široke poremećaje u prometu tijekom blagdanskog razdoblja. “Ovo nije kao snježni dan kad ste bili dijete. Ovo je ozbiljna stvar”, poručio je američki predsjednik Joe Biden. 

Zbog snažne arktičke zimske oluje upozorenja su izdana za više od 135 miliona ljudi. Područje koje će osjetiti posljedice zimske oluje se proteže sve do Floride i američko-meksičke granice. Nacionalna meteorološka služba (NWS) je objavila da su do kraja sedmice u nekim dijelovima zemlje moguće temperature od -45 stepeni Celzijusa. 

Upozorili su na veliku opasnost od ozeblina koje nastaju kod smanjenog protoka krvi. Nedostatak tople krvi može dovesti do smrzavanja i pucanja tkiva, a u nekim slučajevima i amputacije. Meteorolozi kažu da bi zimska oluja mogla postati "ciklonalna bomba".

Ciklonalna bomba je izraz koji se daje za oluju koja se brzo pojačava, pri čemu je pad tlaka zraka najmanje 24 milibara u 24 sata. Predviđa se da će arktička zračna masa donijeti jake udare vjetra i temperaturu od -9,4 stepeni Celzijusa u El Paso u Teksasu, gdje brojni migranti bez dokumenata spavaju na ulicama grada.

Guvernerka države New York Kathy Hochul je proglasila izvanredno stanje uoči oluje. Hochul je izjavila da postoji opasnost od zastoja protoka vode dok kojeg dolazi kada veliki komadi leda blokiraju tok rijeke, što može uzrokovati poplave. Guverneri Kentuckyja, Sjeverne Karoline, Zapadne Virginije, Georgije i Oklahome također su proglasili izvanredno stanje, javlja BBC

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...