PANIKA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Hitno odgovoriti na otimanja kulturnog istorijskog nasljeđa srpskog naroda od strane Bošnjaka…“

"Kada neko nema sopstvenu istoriju i jezik, što je osnova nekog identiteta, onda otima i prisvaja tuđe", kazao je on.

  • Društvo

  • 29. Dec. 2022  29. Dec. 2022

  • 12

„Vlasti Republike Srpske treba hitno da definišu načine kako da odgovore na sve perfidnije pokušaje otimanja kulturnog istorijskog nasljeđe srpskog naroda od strane Bošnjaka, koji preko raznih kvazi-naučnika nastoje sprovesti jedan identitetski inženjering i izgraditi tzv. bosansku naciju, što je svojevremeno započeo austrougarski upravitelj Benjamin Kalaj“, navodi se u otvorenom pismu režimskih historičara iz bh. entiteta Republike Srpske i Srbije, njih ukupno 43.

Navode da je nedopustivo da se kralj Tvrtko proglašava "bosanskim", njegova povelja kamenom temeljcem "bosanske" pismenosti i države, tvrdeći-vjerovali ili ne da se radi o srpskom vladaru i najstarijem pisanom spomeniku na srpskom narodnom jeziku.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i jedan od potpisnika ovog pisma, historičar Boško Branković, inače blizak Dodikovom SNSD-u, navodi da ga ne bi začudilo da bošnjačka strana uskoro pokuša prisvojiti i Goraždansku štampariju, kako tvrdi, jednu do prvih srpskih na području današnje BiH.

- I to je lako objasniti. Kada neko nema sopstvenu istoriju i jezik, što je osnova nekog identiteta, onda otima i prisvaja tuđe. Doduše i mi sami smo krivi za ovo što nam se dešava, jer je postojalo jedno kolektivno mišljenje da nema potrebe da čuvamo nešto što je naše. To je pogrešan pristup, koji se u narednom periodu mora naglavačke promijeniti, jer nam otimaju neke od ključnih elemenata srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta, koji je nesporan i u kontinuitetu - kaže Branković za "Glas Srpske", dodajući da na nivou BiH prolazi sve više historijskih projekata koji imaju za krajnji cilj stvaranje podloge za stvaranje "bosanske nacije", nakon čega bi sigurno slijedila i unitarizacija BiH, kazao je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...