VOJNI ANALITIČAR IGOR TABAK: "Ukrajinci imaju puno motivacije i jasno im je šta brane, Putin ima problem s radikalima"

Tabak ističe da je ono što najviše nedostaje Rusima motivacija.

  • Evropa

  • 09. Jan. 2023  09. Jan. 2023

  • 0

S prvim danima nove godine pojačala se ruska ofanziva na gradić Bahmut, tačnije na mjesto Soledar, u kojem ukrajinski branitelji spašavaju sjevernu liniju odbrane u toj regiji. U slučaju osvajanja Soledara ruske invazijske snage ostvarile bi taktičku pobjedu, no koliko to znači za nastavak rata prokomentirao je Igor Tabak, vojni analitičar.

Osvajanje Bahmuta nije nešto što bi preokrenulo rat u Ukrajini.

"Bahmut je u teškoj situaciji, ali nije opkoljen. To još uvijek nije situacija usporediva s Vukovarom ili takvom nekakvom uspomenom iz Domovinskog rata.

To je jedno teško bojište koje bi Rusima puno značilo, ako ništa kao simbolična pobjeda nakon dugo mjeseci. Ali to nije nešto što bi preokrenulo rat na neki način", za HRT rekao je Igor Tabak, vojni analitičar.

Rusima nedostaje motivacije, Ukrajincima pomažu saveznici

Tabak ističe da je ono što najviše nedostaje Rusima motivacija.

"Rusi imaju tehnike, imaju i vojske budući da su nešto digli u ovim jesenskim mobilizacijama, većina tog ljudstva nije te kvalitete da bi se koristila za napad, oni su i dalje kratki na jurišnim snagama. Ali ono što njima najviše nedostaje je motivacija", kazao je Tabak.

"S druge strane Ukrajinci imaju puno motivacije i jasno im je što brane i zašto brane. Ljudstva imaju dovoljno, pričalo se o mobilizaciji, ali vidi se da ono ljudstvo koje je već mobilizirano, treba mu dodatna obuka i to je ono što im rješavaju Amerika i NATO, Europska unija i čitav niz zemalja. Ne samo da im pomažu u obuci ljudstva nego i najavljuju velike nove programe tijekom ove godine koji bi tu trebali priskočiti", dodao je.

"Za neki veći ukrajinski napad treba osigurati veće donacije vojne opreme. Napadna djelovanja traže skupljanje materijala, skupljanje streljiva, skupljanje vozila i onda njihovo otpuštanje kada se nađe pogodna točka koju neprijatelj slabije brani", rekao je.

Putin je za radikaliste nedovoljno okrutan, a Ukrajina nema puno izbora.

"Putin ima problema s tim da je nedovoljno uspješan i nedovoljno okrutan i to je to što njemu radikali prigovaraju, oni bi žešće, jače i zapravo im je svejedno vodi li to Putin ili netko drugi dok im se ideje ostvaruju. Ukrajina je u situaciji da nema puno izbora. Prije koji dan Putin je službeno objavio božićno primirje kojeg se prvi sam nije držao", rekao je Tabak.

Pregovori

Ruska pričanja o pregovorima su u potpuno istom stilu, istaknuo je Tabak.

"Pregovori su im dobri tako dugo dok na njima Ukrajina kapitulira, sluša sve što se traži, preda sve prostore, raspusti vojsku i po mogućnosti se raspadne. Takva situacija vladi u Kijevu ne samo da nije zamisliva nego nije niti nužna budući da njihova obrana drži, njihovi saveznici su pri ruci. Većina dosadašnjih nastojanja Rusije se izjalovila, ruski napad kako vrijeme ide ima resurse za sve uža i uža bojišta", kazao je Tabak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...