NENAD STEVANDIĆ NE ZABORAVLJA PODRŠKU DRAGANA ČOVIĆA: „Oni su dolazili na proslavu Dana Republike Srpske dok se stranci nisu umiješali….“

Ne stišavaju se reakcije na obilježavanje neustavnog dana bh. entiteta Republike Srpska.

  • Politika

  • 11. Jan. 2023  11. Jan. 2023

  • 3

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da su „svi dolazili na proslavu 9. januara u Banju Luku dok se stranci preko Ustavnog suda BiH nisu u to umiješali“.

- Kada su međunarodni faktori odlučili da se napravi kriza oko Dana Republike, odjednom je zaboravljeno da su i Bošnjaci i Hrvati dolazili na proslavu. Bitno je da su 9. januar i Dan Republike nastali u miru, a ne kao 1. mart koji se slavi kao dan nezavisnosti BiH, a datum je kojim se obilježava početak rata u BiH, rekao je Stevandić za "Večernje novosti".

Profesor na pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić, inače blizak Dodikovim SNSD-u izjavio je da je „paradoks da je 9. januar znak diskriminacije Hrvata i Bošnjaka u RS-u, iako tog dana Srbi obilježavaju diskriminaciju koju su nad njima učinili Muslimani i Hrvati u ondašnjoj BiH donoseći odluku o srpskim vitalnim nacionalnim interesima bez srpskog učešća“.

Lukić je kazao i da je riječ o licemjerju EU i američke administracije i bacanju prašine u oči.

-RS se mora jasno oduprijeti daljoj eroziji ustavnog položaja, jer tako sprečava oduzimanje svega nacionalnog, srpskog imena i prezimena, istorije i veze sa Srbima u Srbiji, kazao je Lukić.

Draga Čović i Hrvati BiH na proslavi “Dana Republike Srpske”

Podsjetimo, 2019. godine lider HDZ-a BiH Dragan Čović također je bio na obilježavanju neustavnog Dana RS-a. Čović je u Banjoj Luci bio s tadašnjim ambasadorom Hrvatske Ivanom Del Vechiom, a taj je potez naišao je na mnoge osude iz BiH, ali i Hrvatske. Ambasador Del Vechio je nešto kasnije razriješen dužnosti.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...