O DODIKOVOJ PRIČI DA PROBLEM SRBA TREBA RJEŠAVATI NA REGIONALNOM NIVOU: "Povezivanje Kosova sa RS je neozbiljno i veoma opasno"

"Koliko je to opasna igra, ni sami nisu svjesni oni koji to predlažu", upozoravaju ovdašnji poznavaoci poliitčkih prilika.

  • Regija

  • 04. Feb. 2023  04. Feb. 2023

  • 1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije ponovio je više puta da je njegov interes Srbija i da neće priznati Kosovo u Ujedinjenim nacijama.

I kada su poslanici opozicije u sklopu rasprave o francusko-njemačkom planu za Kosovo pomenuli da u sklopu rješavanja statusa Kosova treba da se rješava i status Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, Vučić je kazao:

"Kažete pitanje BiH je teško pitanje. Sad sam prvi put čuo nešto što je vrlo zanimljivo, a to je, i nimalo ne potcjenjujući, ali sam prvi put čuo da to dolazi iz Srbije, da neko želi da se sveukupni problemi Balkana rješavaju na nekoj Jalti i istovremeno da se problemi BiH rješavaju zajedno sa Kosovom, mislim da je to dodatno opterećenje za nas, a plašim se da bi u svemu tome cilj velikih sila bio i da dodatno ponize Srbe i Srbiju",

Bio je to odogovor Vučića na diskusiju šefa poslaničkog kluba "Mi moramo - Zajedno" Nebojše Zelenovića koji je kazao da sva pitanja regiona treba rješavati istovremeno, usput je predložio i stvaranje zajedničke odbrane regiona koja bi bila povezana sa EU i u kojoj bi učestvovale zemlje Zapadnog Balkana, zemlje Kvinte i Hrvatska...

I Miloš Jovanović, Novi DSS, je kritikujući ponuđeni francusko-njemački plan za rješavanje kosovskog pitanja u više navrata je rekao da bi prihvatanjem toga dokumenta bio "i kraj za Republiku Srpsku".

Ono što upada u oko jeste da se po prvi put javno u Srbiji i to od opozicionih poslanika provlače stavovi Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koji tvrdi da pitanje Kosova treba rješavati sa RS, prenosi BN televizija.

Treba podsjetiti da je Dodik prije nekoliko dana u autorskom tekstu, baš kao što je to uradio i Zelenović u skupštini Srbije, iznio stav da se pitanje Srba treba rješavati na regionalnom nivou.

"Mi, Srbi, ne treba da čekamo razne mešetare da nam smućkaju još jednu splačinu, nego da iznova tražimo rješenje srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, baš po uzoru kako je, ranije, to pitanje riješio njemački narod. Može za početak dvije srpske države Srbija i Republika Srpska. Tu nema mjesta za Кosovo i Metohiju, kao drugu njemačku državu. Da bar ponude jedinstven proces rješavanja za Republiku Srpsku i Кosovo i Metohiju", napisao je Dodik.

Dodik je zadnjih dana imao još jedan prijedlog za vlast Srbije i Vučića.

"Najvažniji državni interes Srbije je Kosovo, a najvažniji vitalni nacionalni interes Srbije je Republika Srpska", kazao je Dodik u intervjuu Russia today.

Postoji neka veza između vlasti Republike Srpske, odnosno prvog čovjeka, i pojedinaca u Srbiji koji bi otvorili pitanje statusa Republike Srpske...

"Koliko je to opasna igra, ni sami nisu svjesni oni koji to predlažu", upozoravaju ovdašnji poznavaoci poliitčkih prilika.

Za njih raspakivanje Dejtona bilo bi na štetu Republike Srpske i Srba, što je i Vučić vrlo jasno ocijenio.

"Raspakivanjem Dejtonskog sporazuma, koji je uspostavio mir u BiH i obezbijedio Srbima široku autonomiju unutar BiH je opasna igra", upozravaju naši sagovornici, koji smatraju da je Srbima dosta rata i da im trebaju mudra rukovodstva, pametne odluke, a ne populističke priče.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...