PUTINU SE OVO NEĆE SVIDJETI: Abhazija odbija ujedinjenje s Rusijom

"Smatramo da format postojećih odnosa sa zemljama koje su nas priznale, prvenstveno sa Ruskom Federacijom, u potpunosti odgovara svim stranama i ne treba nikakve promjene".

  • Svijet

  • 19. Feb. 2023  

  • 1

Protiv navodnog mogućeg ujedinjenja s Rusijom izjasnio se niz javnih organizacija i ličnosti Abhazije, rekavši da pitanje statusa republike nije predmet rasprave.

Nakon pojave informacija o radnom putovanju predsjednika Abhazije Aslana Bžanije u Moskvu, razni nezvanični internet portali su objavili tekstove o "mogućem pristupanju nekoliko država teritoriji Ruske Federacije", među kojima je imenovana i Abhazija. Šef Vijeća sigurnosti Sergej Šamba je to već opovrgnuo, napominjući da "stvari nemaju veze sa realnošću", priznavanje nezavisnosti republike ne podleže reviziji, "postoji Ustav koji čak ni ne dopušta diskusiju o ovoj temi", pišu RIA Novosti.

Proputinov medij pod sankcijama Zapada navodi i da se u saopćenju javnih aktivista ističe da je Abhazija "miroljubiva zemlja koja teži dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima sa svim narodima, već 15 godina nakon što je Rusija priznala nezavisnost Abhazije", ovaj dio Gruzije koji se jednostrano odcijepio "gradi obostrano korisne bilateralne odnose sa Ruskom Federacijom".

Društveni aktivisti su podsjetili da Rusija pruža finansijsku pomoć Abhaziji, otvorila je svoja tržišta za abhaske proizvode. Abhazija je, s druge strane, dala Ruskoj Federaciji mogućnost da na svojoj teritoriji smjesti vojne baze kako bi osigurala opću sigurnost i dočekuje ruske turiste u svojim morskim i planinskim odmaralištima.

alt

Zastava Abhazije

"Smatramo da format postojećih odnosa sa zemljama koje su nas priznale, prvenstveno sa Ruskom Federacijom, u potpunosti odgovara svim stranama i ne treba nikakve promjene. Sve spekulacije o uvođenju Abhazije u sastav Ruske Federacije, uključujući i izjave nekih zvaničnika smatramo neodgovornim i štetnim po naš odnos. Nezavisni status naše države definiran je Ustavom i ne može biti predmet rasprave", navodi se u saopćenju.

U tekstu se napominje da se Abhazija etablirala kao država u kojoj efikasno funkcioniraju glavne demokratske institucije koje su osnova modernog i dinamičnog razvoja.

"Također smatramo da danas nije u interesu Abhazije, s obzirom na njen djelimično priznati status i niz drugih domaćih političkih faktora, da razmatra opcije za pridruživanje bilo kojim savezničkim državama. Međutim, moguće je da će se o takvim pitanjima razgovarati u budućnost, nakon širokog priznanja našeg suvereniteta od strane međunarodne zajednice i UN-a kao historijskog izbora naroda Abhazije“, ističe se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...