NOVI PAKLENI PLAN KREMLJA: Vladimir Putin poništio dekret podrške suverenitetu...

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije saopćilo je da će "pažljivo proučiti" dokument.

  • Svijet

  • 22. Feb. 2023  

  • 1

Rusija je testirala interkontinentalnu balističku raketu otprilike u isto vrijeme kada je američki predsjednik Joe Biden bio u Ukrajini, javlja CNN.

Čini se da test nije uspio, prema navodima "dvojice američkih dužnosnika upoznatih s tim pitanjem".

Citiran je jedan od dužnosnika koji je rekao da je Rusija unaprijed obavijestila SAD o lansiranju rakete.

Drugi je rekao da test nije predstavljao rizik za SAD te da ga SAD ne vidi kao prijetnju ili eskalaciju.

Vjeruje se da bi, da je test bio uspješan, ruski predsjednik Vladimir Putin to spomenuo u svom nacionalnom obraćanju u utorak.

Rusija je pozvala države UN-a da glasaju protiv "neuravnoteženog i antiruskog" poteza Ukrajine i drugih na Općoj skupštini povodom obilježavanja godinu dana od invazije Moskve.

Opća skupština UN-a od 193 članice trebala bi uskoro glasati o nacrtu rezolucije u kojoj se naglašava "potreba postizanja, što je prije moguće, sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira" u skladu s temeljnom Poveljom Ujedinjenih naroda.

Ukrajina i njene pristaše nadaju se produbiti diplomatsku izolaciju Rusije tražeći glasove za gotovo tri četvrtine Opće skupštine kako bi se izjednačila s podrškama koju je primila s nekoliko rezolucija prošle godine.

U nacrtu teksta Generalna skupština bi ponovno zahtijevala od Moskve da povuče svoje trupe i pozvala na prekid neprijateljstava. Rezolucije Opće skupštine nisu obavezujuće, ali imaju političku težinu.

"Čak i eventualni prekid neprijateljstava bez jasnog poticaja za značajne pregovore, kao i rješavanje problema koji su doveli do krize, neće donijeti dugotrajno rješenje", napisao je ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzia u pismu državama članicama UN-a u ponedjeljak.

"Ne spominju se ‘dijalog‘ ili ‘pregovori‘", rekao je o nacrtu. "Ako tekst ostane neuravnotežen i antiruski kakav je sada, tražimo od država članica da glasuju protiv njega."

PUTIN POTPISAO OPOZIV

Predsjednik Vladimir Putin opozvao je u utorak dekret iz 2012. koji je djelomično podupirao suverenitet Moldavije u rješavanju budućnosti Transdnjestrije - separatističke regije koja graniči s Ukrajinom i u kojoj Rusija drži trupe.

Dekret, koji je uključivao komponentu Moldavije, ocrtao je rusku vanjsku politiku prije 11 godina koja je pretpostavljala bliže odnose Moskve s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama.

Naredba kojom se poništava dokument iz 2012. objavljena je na web stranici Kremlja i navodi da je odluka donesena kako bi se "osigurali nacionalni interesi Rusije u vezi s dubokim promjenama koje se događaju u međunarodnim odnosima".

Kremlj je saopćio da su odnosi Rusije s Moldavijom, koja je nedavno odobrila novog prozapadnog premijera koji je obećao da će nastojati pridružiti se EU, vrlo napeti. Optužio je Moldaviju za provođenje antiruske agende.

Uklještenu između Rumunjske i Ukrajine, Moldaviju, jednu od najsiromašnijih nacija u Europi, od 2020. predvodi predsjednica Maia Sandu uz snažnu potporu SAD-a i Europske unije. Američki predsjednik Joe Biden susreo ju je u utorak u Poljskoj i potvrdio svoju potporu.

Dekretom iz 2012. Rusija se obvezuje na traženje načina za rješavanje separatističkog pitanja "na temelju poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta i neutralnog statusa Republike Moldavije u određivanju posebnog statusa Transdnjestrije".

Ruski govornici Transdnjestrije odvojili su se od Moldavije 1990. godine, godinu dana prije raspada Sovjetskog Saveza, zbog straha da će se Moldavija spojiti s Rumunjskom, čiji jezik i kulturu uglavnom dijeli.

Kratki rat suočio je novonastalu neovisnu Moldaviju sa separatistima 1992. Ali praktički nije bilo nasilja u proteklih 30 godina, s ruskim "mirotvorcima" koji su još uvijek raspoređeni na malenom komadiću zemlje, koji nema međunarodno priznanje.

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije saopćilo je da će "pažljivo proučiti" dokument.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...