DEFINITIVNI KRAJ: Propao projekt njemačkog solarnog električnog automobila, evo šta je presudilo… (VIDEO)

Bio je zamišljen kao električni automobil s baterijom od 54 kWh s kojom bi prelazio oko 250 kilometra, dok bi samo vozilo generiralo prosječno 112 kilometara dodatne električne energije sedmično pomoću solarnih ćelija ugrađenih u krov, vrata i poklopac motora. 

  • Auto

  • 28. Feb. 2023  

  • 0

Godinama se u medijima provlači priča o njemačkom proizvođaču solarnog automobila Sono Motors. Najavljivan je kao inovacija koja je svojim konceptom trebala pomrsiti račune velikim konkurentima. Na kraju će model Sion nestati u slijepoj ulici nerealiziranih projekata koji su mnogo obećavali, a na kraju malo dali. Njemačka kompanija nastavlja dalje, s novom idejom, ali će 300 zaposlenika morati preseliti na Zavod za zapošljavanje.

alt

Sono Motors prekida program Sion nakon neuspješnog pokušaja da pronađe novac za proizvodnju automobila. Skupljeno je više od 45.000 rezervacija i prednarudžbi, ali od početnih uplata nije se moglo živjeti. Sada Sono Motors objavljuje da će se usredotočiti na trgovinu solarnim modulima za vozila drugih dobavljača, posebno za autobuse i kamione. Svako ko je naručio Sion i platio predujam, dobit će novac natrag u ratama unutar sljedeće dvije godine, plus bonus, navodi kompanija.

alt

Inače, Sion je bio zamišljen kao električni automobil s baterijom od 54 kWh s kojom bi prelazio oko 250 kilometra, dok bi samo vozilo generiralo prosječno 112 kilometara dodatne električne energije sedmično pomoću solarnih ćelija ugrađenih u krov, vrata i poklopac motora. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...