"DODIK NIJE DOBRO PROČITAO DAYTON": ADNAN KAPO OBJAŠNJAVA: "Naš put u EU zavisi od Srbije, ali uz NATO možemo preko noći postati članica"

Kada je riječ o današnjoj posjeti premijera Slovenije Robert Golob u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, Kapo navodi da je to bilo posebno bitno za našu zemlju na evropskom putu.

  • Politika

  • 13. Mar. 2023  

  • 0

Adnan Kapo, direktor Instituta za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost bio je gost televizije Hayat koji je govorio o članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji i NATO-u, uplitanju susjednih zemalja u unutarnju politiku naše zemlje, ali i o politici Rusije...

Kada je riječ o današnjoj posjeti premijera Slovenije Robert Golob u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, Kapo navodi da je to bilo posebno bitno za našu zemlju na evropskom putu.

"Mi smo uvijek imali te političke probleme na terenu. Manja grupa političara blokira ovaj put, očekujem i dalje probleme i opstrukcije na tom putu", rekao je Kapo, te dodao da sam Golob može puno toga uraditi u Briselu.

Također, napominje da opstrukcije dolaze uvijek iz Banja Luke. Kapo je govorio i o korištenju EU fondova.

"To premijer Slovenije ne bi rekao bez razloga. Fondovi EU moraju biti iskorišteni od strane lokalne zajednice, pogotovo nevladinog sektora, te bi i BiH i njeni građani osjetili poboljšanje standarda kada bi ih koristili", navodi sagovornik Hayata.

On smatra kako bi se puno toga moglo riješiti kada bi Srbija napravila zaokret ka EU.

"Nemamo gdje biti drugo nego u EU. Koliko ćemo dugo biti na tom putu, mnogo je kompleksnije. Sličnu poruku je dao i američki ambasador u Beogradu Hill koji je rekao da Srbija nema drugog puta. Možda će taj put zavisiti od te zemlje, kada i ako se taj zaokret u potpunosti napravi. Možemo reći da je Srbija zajednički nazivnik za sve probleme koje imamo u regionu", poručio je Kapo.

"Članstvo u NATO-u je prioritet, kako je on rekao, a ulaskom BiH u ovaj pakt bi prestali svi 'veliko-državni projekti i snovi u regionu'", pojasnio je Kapo.

"Ako NATO odluči, preko noći možemo postati članica", vrlo je jasno rekao Kapo.

Kada je riječ o Miloradu Dodiku (SNSD) te njegovim postupcima, on pojašnjava da mu je cilj doći za pregovarački sto.

"A ako bi našao sagovornike, u što sumnjam, sve je moguće. Visoki predstavnik ima moć da skloni sa scene bilo kojeg političara", naveo je Kapo.

A na pitanje šta bi se desilo kada bi dio državne imovine pripao vlastima u manjem bh. entitetu, on je odgovorio:

To bi bio zadnji potez rušenja države BiH. Bolje je pitanje zašto je ta politika toliko nervozna i zašto povlači ove poteze.
Zatim je, kako je rekao ironično, poručio: "Dodik nije dobro pročitao taj Dejton koji spominje".

Zaključio je kako je moguće da se evropski put BiH ubrza zbog problema, poput agresije Rusije na Ukrajinu, posebno zbog stabilnosti EU.

"Ne vidim da Rusija može pobijediti u ratu u Ukrajini, zbog podrške EU, SAD.. A ne vidim ni da bi Rusija mogla izgubiti", rekao je Kapo, te dodao da bi trebalo doći do nekih pregovora u ovom slučaju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...