RAZVOJNA BANKA NA UDARU DODIKA; IZ AGENCIJE ZA BANKARSTVO JASNI: "Tehničkim pitanjima ne smije se ugrožavati strateški značaj institucija"

Kada je riječ o pitanju upravljanja i poslovnog modela banke iz Agencije navode da su u nadležnosti Vlade Federacije BiH, odnosno Skupštine banke.

  • Politika

  • 15. Mar. 2023  

  • 0

"Eskaliranjem tehničkih pitanja ne smije se ugrožavati strateški značaj bilo koje institucije na entitetskom ili državnom nivou. Vjerujemo da se pitanja uloge razvojnih banaka mogu rješavati u okvirima nadležnih institucija, dok ostali supervizorski i regulatorni izazovi moraju biti tretirani uz potpuno uvažavanje uloge razvojnih banaka, i u odnosu na važeće zakone", kazali su za Patriju iz Agencije za bankarstvo FBiH, a u vezi nastojanja pojedinih članova UO Centralne banke BiH da Razvojnu banku FBiH pretvore u fond.

"Ciljevi poslovanja i djelatnost Razvojne banke Federacije BiH određeni su Zakonom o Razvojnoj banci Federacije Bosne i Hercegovine. Kapital banke je u 100% vlasništvu Federacije BiH", ističu dalje iz Agencije za bankarstvo.

Kada je riječ o pitanju upravljanja i poslovnog modela banke iz Agencije navode da su u nadležnosti Vlade Federacije BiH, odnosno Skupštine banke.

"Agencija za bankarstvo Federacije BiH podržava svaku aktivnost koja je usmjerena na jačanje banke, kao i postizanje visokog stepena efikasnosti. Cijenimo da su ranije uspostavljeni tehnički aranžmani usklađeni sa zakonskim okvirom i stvarnim potrebama poslovanja i djelatnosti banke. Svako naknadno ograničavanje ili izmjena poslovnog modela mora se razmotriti, što uključuje i stavove organa koji su nadležni za poslovanje banke", istakli su iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Podsjećamo, predstavnici SNSD-a imenovani u Upravni odbor Centralne banke BiH na sve načine pokušavaju izbaciti Razvojnu banku FBiH iz sistema izdvajanja obavezne rezerve u kojem je od 2008. godine.

To suštinski znači pretvaranje Razvojne banke FBiH u fond, na isti način kako je u Rs-u organizirana IRB koja radi preko komercijalnih banaka.

To dalje znači da bi Razvojna banka izgubila svoj SWIFT kod, ne bi mogla plasirati povoljne kreditne linije direktno korisnicima (prije svih malim i srednjim preduzećima), a ako bi to išlo preko komercijalnih banaka značajno bi utjecalo na korisnike.

Ujedno dovelo bi se u pitanje kompletno poslovanje Razvojne banke koje je nepromijenjeno od 2008. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...