"HRANE JE OPREZNO, KAO BEBU, IMA 15-ak KILOGRAMA": Potresni detalji o djevojčici iz kade

Od ponedeljka, kada je javnost saznala za slučaj "devojčice iz kade", stalno se pojavljuju nove informacije o osumnjičenom.

  • Hronika

  • 30. Mar. 2023  

  • 0

Uroša Pašajlića (38), osumnjičenog da je u iznajmljenom stanu u Ulici Ružice Sokić u beogradskom naselju Mirijevo držao zatočenu svoju osmogodišnju kćerku, policija je poslije četiri dana skrivanja pronašla zahvaljujući analizi baznih stanica mobilne telefonije.

Pašajlić se, nakon što ga je za nasilje prijavila partnerka, krio u kući svog prijatelja u Kornatskoj ulici na Karaburmi, gdje je i uhapšen. Jedan komšija ispričao je da sa momkom, u čijem je stanu Uroš pronađen, nikad nisu imali problema, ali da su svi primjetili "novi" auto marke "Peugeot", parkiran u njihovoj ulici, koji danima niko nije pomjerao.

"Sumnjam da je taj momak i znao zbog čega je ovaj tu, ne vjerujem da bi krio monstruma", kaže komšija, pišu Večernje Novosti.

"Taj momak je navodno živio u Njemačkoj, a ovo je kuća njegove majke. On živi povučeno, radi na kompjuterima, priča nekoliko jezika... Policija je došla, pokucala na vrata, i koliko sam vidio, uhapšeni je mirno izašao sa njima. Vidio sam njegovu sliku u novinama, ali ne mogu da kažem da sam ga prepoznao ili video prije hapšenja", dodao je komšija.

Od ponedjeljka, kada je javnost saznala za slučaj "djevojčice iz kade", stalno se pojavljuju nove informacije o osumnjičenom, ali i njegovom odnosu prema partnerki koja ga je poslije dobijenih batina prijavila policiji, kao i prema djevojčicinoj majci.

"Djevojčica je najvjerovatnije često i dugo boravila sama u tom stanu, a Uroš je sa djevojkom iznajmio stan u Krnjači i samo je ponekad dolazio i obilazio kćerku. Kada je policija ušla u stan u Ulici Ružice Sokić, malena je nađena u kadi, obučena, a iako nije imala vidljive povrede, bila je u veoma teškom stanju. Izgladnjela i dehidrirana, nije čak bila u stanju ni da govori. Cijeli stan je bio pun smeća i osjećao se na trulež", kaže sagovornik iz istrage.

Povodom ovog slučaja, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju juče je saopćilo da će, u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, izvršiti nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu kako bi utvrdilo da li je postupano u skladu sa zakonom i propisanim standardima stručnog rada.

"Djevojčica, koju je otac Uroš Pašajlić, kako se sumnja, držao zatočenu u stanu u Zvezdari, nije bila upisana ni u jednu školu", potvrdili su u Ministarstvu prosvjete i dodaju da zbog toga neka obrazovna ustanova i nije mogla da reaguje na zanemarivanje niti da obavijesti nadležne.

"Evidenciju o djeci koja tek treba da krenu u prvi razred po zakonu vodi Općina. Ko je napravio propust, bit će utvrđeno. Obavit ćemo nadzor nad stručnim radom Gradskog centra za socijalni rad u postupku koji su ranije vodili u odnosu na ovu porodicu koja je bila na njihovoj evidenciji.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je jučer da u slučaju zanemarivanja osmogodišnje djevojčice u Mirijevu neko u sistemu od šest nadležnih organa, za koje je pokrenuo postupak kontrole, nije uradio svoj posao, a da je na ombudsmanu da utvrdi ko, da li su u pitanju svi ili neko u tom nizu, kao i da se pronađe odgovornost osobe ili ustanove. On je rekao da mu trenutno stanje djevojčice nije poznato, kao ni to gdje će biti smještena nakon bolničkog zbrinjavanja, ali da će on to pratiti.

"Nemamo informacije, ali svakako ćemo da vidimo kakva će biti odluka, da li će dijete biti upućeno u neku ustanovu, hraniteljsku porodicu, da li će neko od rodbine preuzeti starateljstvo, pratit ćemo", rekao je Pašalić i istakao da informacije o eventualno načinjenim propustima očekuje u narednih 15 dana.

O djevojčici trenutno brinu ljekari Univerzitetske dječje klinike u Tiršovoj i, kako saznajemo, stabilnog je zdravstvenog stanja.

Prema nekim nezvaničnim informacijama, ona i dalje ne govori, još je prestravljena i zatvorena, potpuno neuhranjena, ima petnaestak kilograma. Hrane je oprezno, kao bebu, da bi joj se organizam polako navikao na hranu.

Branila Uroša jer ga se plaši

Majka male djevojčice, koja je u utorak pred novinarima praktično branila muža, govoreći da je dobar otac, jučer je, nakon što je uhapšen njen biši vanbračni partner Uroš Pašajlić, komšinici, navodno, ispričala "da je lagala sedmu silu jer ga se plaši".

"Poslije nam je ispričala da ga se plaši, znala je tada da još nije uhapšen i nije smjela drugačije da priča javno, jer je od njega trpjela jezivo nasilje. Razvlačio ju je ovde po hodnicima", kažu komšije.

Uroš joj je rekao da neće upisati dete u školu i tražio od Centra za socijalni rad da joj onemogući da ikada vidi kćerku.

Kako se saznajemo, majka djevojčice ju je posjećivala određenim danima dok je kao mala bila u Zvečanskoj. Sa Urošem, opet, navodno, nije imala nikakav kontakt od 2019. godine, a komšije ne znaju od čega živi i da li negdje radi. Navodno potiče iz imućne porodice, ali je u srednjoj školi počela da koristi narkotike, a kada je upoznala Uroša krenuli su još veći problemi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...