NAPETOST RASTE: Zemlja članica EU će od NATO-a zatražit će pomoć za zaštitu granice s Bjelorusijom...

Tada je Europska unija optužila bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da je namjerno orkestrirao graničnu krizu dovodeći migrante iz ratom razorenih regija na vanjsku granicu EU.

  • Evropa

  • 04. Apr. 2023  

  • 0

Litvanska vlada namjerava bolje zaštititi svoju granicu s Bjelorusijom tokom summita NATO-a koji će se održati u Vilniusu u julu, uslijed zabrinutosti zbog neregularnih prelazaka granice. Vilnius će pozvati svoju vojsku tokom summita da pomogne u zaštiti granica, a nada se i dodatnoj podršci agencije za zaštitu granica EU Frontexa.

Summit bi se trebao održati 11. i 12. jula. Dodatna zaštita pomogla bi u sprečavanju mogućih provokacija i zaustavila bi moguće "povećane tokove migranata", rekla je jučer litvanska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite nakon posjeta bjeloruskoj granici s čelnikom Frontexa Hansom Leijtensom

Raspravlja se i o podršci upravljanju granicama s Poljskom i Latvijom, istaknula je ministrica, dodavši da je tamo trenutno stacionirano 18 Frontexovih službenika. Šef Frontexa Leijtens nije komentirao upit o mogućem povećanju broja raspoređenog osoblja Frontexa. 

Međutim, Frontex želi odgovoriti na zahtjev Litve najbolje što može, istaknuo je, prenose litvanski mediji. Granica Litve i Bjelorusije duga je gotovo 680 kilometara. U ljeto i jesen 2021. zabilježen je ogromni porast broja ilegalnih migranata koji su pokušali ući iz Bjelorusije u Europsku uniju. 

Tada je Europska unija optužila bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka da je namjerno orkestrirao graničnu krizu dovodeći migrante iz ratom razorenih regija na vanjsku granicu EU. Međutim, u posljednje vrijeme brojke su jako pale. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...