AMERIČKI "AVENGERI" STIGLI U UKRAJINU: Stupili na borbeno dežurstvo u sastavu Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Sjedinjene Američke Države su 20. januara odredile za Ukrajinu još jedan paket vojne pomoći u vrednosti od 2,5 milijardi dolara.

  • Evropa

  • 05. Apr. 2023  

  • 0

Američki PVO raketni sistem "Avenger" ("Osvetnik") stupio je na borbeno dežurstvo u sastavu Oružanih snaga Ukrajine, saopćio je komandant združenih snaga ukrajinske vojske Sergej Naev.

"Zaštita zračnog prostora Sjeverne operativne zone pojačana je naoružanjem koje su obezbijedile zemlje članice NATO. Protivvazdušni raketni sistem 'Avenger' je već u pripravnosti", napisao je on na svom Telegram kanalu.

Naev je snimio i video na kom se vidi ovaj PVO sistem.

On je pojasnio da su vojnici Oružanih snaga Ukrajine, koji su dio posade "Avengera", obučavani u Njemačkoj.

Ukrajinski komandant je sistem nazvao "dobrim i efikasnim".

Sjedinjene Američke Države su 20. januara odredile za Ukrajinu još jedan paket vojne pomoći u vrijednosti od 2,5 milijardi dolara. Pentagon je tada saopćio da će u okviru nove tranše Washington Kijevu predati osam sistema protivvazdušne odbrane "Avenger", 59 borbenih vozila pješadije Bradley i 590 raketa za protivtenkovske raketne sisteme TOW, kao i 295 hiljada komada municije kalibra 25 mm.

Pored toga, paket uključuje 90 oklopnih vozila "Stryker", dodatnu municiju za PVO sisteme NASAMS i višecjevne raketne sisteme HIMARS, kao i protivradarske rakete HARM.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...