DEMANT ENERGOINVESTA: U potpunosti odbacujemo proizvoljne kalkulacije o 20 i više miliona KM ostvarene razlike na cijeni prirodnog gasa

Javno objavljivanje faktura ugovornog partnera je poslovno neprihvatljiv i ugovorno nedopustiv akt, navode, između ostalog u svom demantiju iz kompanije Energoinvest.

  • Ekonomija

  • 06. Apr. 2023  06. Apr. 2023

  • 0

Povodom našeg jučerašnjeg teksta redakciji "Slobodne Bosne" sa zahtjevom za objavu demantija informacija koje smo objavili obratila nam se kompanija Energoinvest. Njihov demanti objavljujemo u cijelosti:

"Pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete FBiH i iznošenja netačnih informacija či. 8, kao i na Kodeks za štampu i online medije BiH, a vezano za vaš članak objavljen dana 05.04.2023. na vašem portalu pod nazivom „Slobodna Bosna otkriva zašto građani FBIH plaćaju besramno skup gas: Energoinvest se ne želi odreći razlike u cijeni od oko 20 miliona KM“, zahtijevamo da demant Energoinvesta objavite na udarnom prostoru vašeg portala kao što je objavljen i osnovni tekst.

Energoinvest u potpunosti odbacuje proizvoljne kalkulacije i tvrdnje vašeg portala o dvadeset i više miliona KM ostvarenih razlika na cijeni prirodnog gasa i najavljuje tužbu protiv portala„ Slobodna Bosna zbog neoodgovornog pisanja i nanošenja ozbiljne poslovne štete Energoinvestu, bez ikakvih predhodnih provjera. Energoinvestu je poznat izvor vašeg manipulativnog teksta, jer je sasvim sigurno da nažalost, imenovanje na poziciju ministra, ne znači istovremeno promjenu karaktera i podizanje stepena odgovornosti i ozbiljnosti ličnosti.

Poznato vam je da je Energoinvest snabdjevač prirodnim gasom u FBiH, a dobro bi bilo da se putem vašeg istraživačkog novinarstva obavijestite zašto se sve češće Srbijagas i Gas Res spominju kao referentni i pozitivni primjeri snabdjevača.

Javno objavljivanje faktura ugovornog partnera je poslovno neprihvatljiv i ugovorno nedopustiv akt. Sa kalkulacijom cijene prirodnog gasa uključivo i elemente iz faktura proizvođača gasa, upoznati su nadležni organi za odobravanje cijene prirodnog gasa.

Takođe nismo sigurni da bi objavljivanje fakture isporučioca u kojoj se kupovna cijena gasa izražava u USD po MWh, izraženo na normalnim radnim uslovima tj. temperature gasa od 20*C, obračunate prema gornjoj kalorijskog vrijednosti gasa, pomoglo vašem izvoru, da istu prekalkuliše u prodajnu cijenu gasa, saglasno Kantonalnom propisu koja se izražava u KM po Sm3 tj. temperaturi gasa od 15*C svedeno na donju kalorijsku vrijednost gasa. Ovo je samo početni element kalkulacije cijene na koji se obračunava još nekoliko obaveznih troškova, o čemu nemamo namjeru da vršimo detaljnu javnu obuku.

Tražimo da ovaj kompletan tekst integralno objavite na vašem portalu“, navodi se u demantiju iz kompanije Energoinvest.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...