GORI NA BLISKOM ISTOKU: Izrael izveo silovite zračne udare na Gazu, napao i Libanon...

Riječ je o najvećem pojedinačnom raketnom napadu iz Libanona u 17 posljednjih godina.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2023  07. Apr. 2023

  • 0

Izreal je sinoć napao infrastrukturu Hamasa u Pojasu Gaze kao odgovor na više od 30 ispaljenih raketa iz Libanona na izraelski teritorij za što okrivljuje palestinske grupe.

Agencija France Presse javlja da su se čule najmanje tri eksplozije u Gazi oko 23:15, nekoliko minuta prije nego što je izraelska vojska objavila da "izvodi udare na Pojas Gaze".

"To je odgovor"

Borbeni zrakoplovi pogodili su "tunel" u području Beit Hanoun (sjeverno od Pojasa Gaze), a drugi u području Khan Younis (južno od teritorija), navodi se u saopćenju izraelske vojske.

"Pogođena su i dva centra za proizvodnju oružja koja pripadaju Hamasu", islamističkom pokretu koji je na vlasti u Pojasu Gaze od 2007. godine, dodaje se u tekstu, predstavljajući operaciju kao "odgovor na kršenje sigurnosti (Izraela) koje je Hamas ovih dana počinio".

Udari su trajali i pola sata kasnije, a iznad grada se jasno čuo zvuk zrakoplova. "Udarit ćemo naše neprijatelje i oni će platiti cijenu za svaki napad", rekao je ranije izraelski premijer Benjamin Netanyahu na otvaranju sastanka ograničenog sigurnosnog kabineta.

Poslijepodne je iz Libanona na Izrael ispaljeno više od trideset raketa, što je eskalacija bez premca na izraelsko-libanonskom frontu od 2006. godine. Izraelska vojska optužila je palestinske militante da stoje iza pucnjave u kojoj je ozlijeđena najmanje jedna osoba.

Napad i na mete u Libanonu

Izraelska vojska saopćila je da je napala mete koje pripadaju islamističkoj grupi Hamas u južnom Libanonu i da je pojačala udare u Pojasu Gaze, nakon raketnih napada na Izrael pokrenutih iz Libanona u četvrtak.

"Izraelske odbrambene snage neće dopustiti terorističkoj organizaciji Hamas da djeluje iz Libanona i smatra državu Libanon odgovornom za svaku usmjerenu vatru koja dolazi s njenog teritorija", stoji u saopćenju izraelske vojske.

Jake eksplozije čule su se u regiji Tira u južnom Libanonu. Stanovnik palestinskog izbjegličkog kampa Rachidiye u blizini Tira, Abu Ahmad, rekao je za AFP da su "najmanje dvije granate pale u blizini kampa".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...