ADVOKATICA SAVIĆ POZVALA NA ZAŠTITU SUDIJE PERIĆA: "Čitanje izdvojenog mišljenja je vapaj za slobodno pravosuđe"

"Vrlo je zabrinjavajuće da se Američka ambasada miješala u ovaj predmet proglašavajući tužioce herojima tokom trajanja postupka", kaže ona.

  • Vijesti

  • 07. Apr. 2023  07. Apr. 2023

  • 9

Iznošenje izdvojenog mišljenja sudije Branka Perića prilikom izricanja prvostepene presude u predmetu "Respiratori" predstavlja korak naprijed i konačno korak ka transparentnosti pravosuđa, smatra bijeljinska advokatica Tatjana Savić.

Savić, koja često postupa pred Sudom BiH, u razgovoru za Novinsku agenciju Patria osvrnula se na neopravdanu hajku protiv sudije Perića, kojoj je izložen nakon što je tokom izricanja presude federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima pročitao i svoje izdvojeno mišljenje.

Podsjetimo, Perić se s osuđujućom presudom nije složio, te je izdvojio svoje mišljenje i u sudnici konstatovao kako je svjestan da to nije praksa, ali da će ga ipak pročitati.

Advokatica Savić mišljenja je da sudija Perić na ovaj način nije prekršio zakon jer je odredbama člana 45. Evropske konvencije propisano pravo svakog sudije da objavi svoje izdvojeno mišljenje.

"To što je odredbama ZKP-a propisano da se zapisnik o vijećanju i glasanju ne objavljuje, smatram, s jedne strane, retrogradnom odredbom, a s druge strane, ne smatram da to sprječava sudiju da svoje mišljenje javno iznese, posebno kada se uzme u obzir da Evropska konvencija ima primat nad domaćim pravom", rekla je Savić.

Imajući u vidu da se presude donose u ime Bosne i Hercegovine, dalje navodi advokatica, i građani i optuženi imaju pravo da znaju kako oni koji u njihove ime donose odluke rezonuju o pravu.

"Bilo bi dobro da ima više sudija koje imaju ljudske i pravničke hrabrosti kao što je to sudija Perić i da dignu glas protiv pogrešnih kretanja u pravosuđu.

Kada se dobro posluša izdvojeno mišljenje sudije Perića, ono predstavlja glas protiv pritisaka na sud. Ovo je vapaj poštenog sudije da bude ostavljen na miru da radi po zakonu, ovo je trunka pravde u posrnulom pravosuđu",  mišljenja je advokatica Savić.

Naglašava da bi VSTV BiH trebalo da stane u zaštitu prava sudije na sopstveno mišljenje umjesto da pokreće postupke protiv sudije Perića. Savić ocjenjuje i kako je jasno da je kompletan predmet "Respiratori" bio visoko ispolitizovan, kao što je i sama hajka protiv sudije Perića.

"Vrlo je zabrinjavajuće da se Američka ambasada miješala u ovaj predmet proglašavajući tužioce herojima tokom trajanja postupka.

Smatram da kompletna stručna javnost mora podržati sudiju Perića i njegovo pravo da se njegovo mišljenje čuje, dok njegov postupak osuđuju samo oni kojima ne odgovara njegovo mišljenje, a ne njegov postupak", zaključila je advokatica Savić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...