AMERIKA DIZAJNIRALA ORUŽJE ZA "TREĆI SVJETSKI RAT SA RUSIJOM": Uskoro stiže u Kijev - na frontu će imati SPECIJALNU ulogu

M60 AVLB je oklopno vozilo zasnovano na trupu glavnog borbenog tenka M60 Patton i koristi se za lansiranje i postavljanje 18 metara mosta

  • Svijet

  • 09. Apr. 2023  

  • 0

"Sjedinjene Američke Države su poslale tenkove dizajnirane "za Treći svjetski rat sa Rusijom" kao dio podrške zvaničnom Kijevu", kaže Maya Carlin, kolumnistkinja portala 19fourtyfive.

Prema njenim riječima, američki tenk M60 je dizajniran u potrazi za efektivnošću sovjetskih tenkova, što je značilo da ga je Washington posebno dizajnirao za sukob sa sovjetskom vojskom.

"Krajem 1950-ih, počele su da kruže glasine da Sovjetski Savez razvija poboljšani tenk koji može da nosi topove koji ispaljuju projektile velike brzine, pa su zato nakon toga Sjedinjene Države započele rad na sopstvenom prototipu XM60", rekla je Carlin.

Sada su tenkovi M60, koji imaju više borbenog iskustva od Abramsa koji su došli da ih zamijene, uključeni u martovski paket pomoći Ukrajini.

"Međutim, ovi tenkovi će biti nenaoružane verzije M60. Kao mostovnici tenkova, ovi tenkovi su dizajnirani da premoste uski teren i vodene barijere za samo tri minuta", rekao je autor.

M60 AVLB je oklopno vozilo zasnovano na trupu glavnog borbenog tenka M60 Patton i koristi se za lansiranje i postavljanje 18 metara mosta. AVLB se sastoji od tri glavne sekcije: lansera, trupa vozila i mosta.

M60 AVLB ili most za lansiranje oklopnih vozila prvi put je ušao u upotrebu američke vojske 1963. godine.

U nedelju je načelnik Centra za borbenu obuku Oružanih snaga Jevgenij Arifulin rekao da su ruske trupe počele da stvaraju grupe za borbu protiv tenkova koje zapadne zemlje isporučuju Kijevu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...