U KRITIČNOM JE STANJU: Aktivista tvrdi da je Aleksej Navaljni otrovan u ruskom zatvoru

Jaki bolovi u trbuhu bili su razlog što je u zatvor pozvana i hitna pomoć, a sve bi to mogla biti posljedica sporodjelujućeg otrova, kaže Shaveddinov.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u kritičnom je stanju nakon mogućeg trovanja, tvrdi Ruslan Shaveddinov, opozicioni aktivist.

Jaki bolovi u trbuhu bili su razlog što je u zatvor pozvana i hitna pomoć, a sve bi to mogla biti posljedica sporodjelujućeg otrova, kaže Shaveddinov.

Stanje mu je kritično

- Njegovo stanje je kritično, svi smo jako zabrinuti - rekao je Shaveddinov za Guardian u telefonskom intervjuu, te istakao da je situacija morala biti vrlo loša ako je pozvana hitna pomoć u maksimalno čuvani zatvor IK-6 u Melekhovu, oko 250 kilometara istočno od Moskve.

Dodao je da su zatvorske vlasti odbile poslati Navaljnog u bolnicu.

- Nije bilo novosti o zdravstvenom stanju Navaljnog otkako je stigla hitna pomoć - kazao je Shaveddinov, "jer zatvorske vlasti čine sve što mogu da ga izoluju".

Inače, Navaljni s vanjskim svijetom komunicira preko svojih advokata a služi kaznu od ukupno 11 i po godina zbog raznih optužbi uključujući prijevaru i nepoštivanje suda, za koje grupe za ljudska prava kažu da su izmišljene kako bi ga ušutkali.

Zabrinutost oko zdravlja Navaljnog raste posljednjih mjeseci i dovela je do peticije početkom ove godine i to grupe ruskih zastupnika i liječnika koji su pod punim imenom i prezimenom zahtijevali da on dobije bolju medicinsku skrb, uprkos riziku za njih da budu krivično gonjeni zbog izražavanja neslaganja.

Shaveddinov je rekao da njegov tim sada vjeruje da se Navaljnog polako truje.

Izgubio 8 kilograma u dvije sedmice

Naša teorija je da ga postepeno ubijaju, koristeći sporodjelujući otrov koji se ubacuje u hranu. Možda zvuči kao paranoja, ali nakon trovanja novičokom, to se čini vrlo vjerovatnim.

Izgubio je 8 kilograma u dvije sedmice, ovo se prije nije događalo, a liječnici mu ne govore zašto ga toliko boli - rekao je Shaveddinov.

Navaljni je otrovan novičokom, nervnim otrovom sovjetske proizvodnje, na putovanju u Sibir 2020. Bio je na liječenju u Berlinu i optužio je tada Vladimira Putina da stoji iza napada.

Upitan o tvrdnjama da se Navaljnog možda polako truje, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne prati njegovo zdravstveno stanje i da je to pitanje za federalnu zatvorsku službu.

Shaveddinov je rekao da zatvorske vlasti pokušavaju "slomiti" Navaljnog neprestano ga stavljajući u razne vrste izolacija zbog manjih kršenja zatvorskih pravila ili bez ikakvog objašnjenja.

- Od avgusta, Navaljni je većinu vremena proveo u samici. Ne možete dobro spavati, nema pristupa zatvorskoj trgovini s hranom i teško je pisati i čitati zbog lošeg osvjetljenja - ističe Shaveddinov.

Marie Struthers, direktorica Amnesty Internationala za istočnu i centralnu Evropu, rekla je da se ruske zatvorske vlasti koriste okrutnim metodama koje su usavršavale godinama kako bi pokušale slomiti duh Alekseja Navaljnog čineći njegov život u zatvoru nepodnošljivim, ponižavajućim i nehumanim, prenosi Jutarnji list.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...