UPOZORENJE ZA SAD I EU; JASNA PORUKA VRHA OVE DRŽAVE: Prekinite sa isporukom oružja Ukrajini

Lula da Silva insistira da države koje isporučuju oružje u zonu konflikta, prekinu to da rade.

  • Svijet

  • 15. Apr. 2023  

  • 0

Predsjednik Brazila Inácio Lula da Silva smatra da Amerika i Evropa moraju da počnu da govore o tome kako postići mir u Ukrajini a ne da podstiču eskalaciju konflikta.

Da Silva boravi u posjeti Kini. On je jučet razgovarao sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

"Jučer sam dugo razgovarao sa Xi Jinpingom. Potrebno je okupiti grupu država koje su spremne da traže način za postizanje mira. Razgovarao sam o tome sa Evropljanima, Amerikancima, o tome sam i jučer razgovarao", rekao je brazilski predsjednik, prenio je portal G1.

Lula da Silva, također, insistira da države koje isporučuju oružje u zonu konflikta, prekinu to da rade.

"Neophodno je uvjeriti zemlje koje isporučuju oružje i tako dovode do eskalacije da prekinu sa tim… Neophodno je da SAD prestanu da podstiču eskalaciju rata i da počnu da govore o moru, da EU počne da govori o miru da bi ljudi mogli da uvjere Putina i Zelenskog da mir interesuje sve a rat samo njih dvojicu", rekao je Da Silva.

Podsetimo, britanski "Financial Times" je nedavno pisao da predsjednik Brazila želi da predloži formiranje "mirovnog kluba" uz učešće Kine u cilju razrješenja sukoba u Ukrajini i da namjerava da taj prijedlog iznese tokom posjete Kini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...