BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN: Redakcija "Slobodne Bosne" svim vjernicima islamske vjeroispovijesti čestita najveći muslimanski praznik…

Danas je prvi dan Ramazanskog bajrama.

  • Vijesti

  • 21. Apr. 2023  

  • 1

Osim u Bosni i Hercegovini, širom Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije vjernici islamske vjeroispovijesti počeli su danas proslavu najvećeg muslimanskog praznika obavljanjem bajramske molitve, bajram-namaza.

Drugi dan Ramazanskog bajrama u Bosni i Hercegovini obilježava se i kao Dan šehida.

Ramazanski bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć s nastupanjem vremena akšam-namaza ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka.

Ramazanski bajram traje tri dana.

Nakon mjesec dana ramazanskog posta, Ramazanski bajram je prilika da se uživa u raznim poslasticama i tradicionalnoj bajramskoj sofri koja predstavlja poseban moment za prijatno druženje i uživanje u društvu članova porodice i prijatelja.

Bajramska sofra ima posebno i jedinstveno značenje za muslimane širom svijeta. Tradicionalni bajramski ručak je prilika kada se muslimani okupljaju kako bi sa svojim najmilijima i komšijama proslavili praznik i završetak mjeseca ramazana.

Svim vjernicima islamske vjeroispovijestii čestitamo najveći muslimanski praznik!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...