PREKINULI CRNI NIZ: Željezničar ostvario važnu pobjedu u borbi za Evropu

Fudbaleri Željezničara su pobjedom od 1:0 nad ekipom Širokog Brijega u susretu 27. kola m:tel Premijer lige BiH prekinuli loš rezultatski niz i napravili veliki korak u borbi za plasman u Evropu

  • Sport

  • 22. Apr. 2023  

  • 0

Fudbaleri Željezničara i Širokog Brijega sastali su se večeras na Grbavici u jednoj od utakmica koja bi trebala biti presudna u borbi za plasman na međunarodnu scenu, s obzirom na to da su oba tima ovog proljeća prilično van forme i da su im tri boda u večerašnjem duelu bila od itekako velikog značaja.

Željezničar je u prethodnom kolu poražen od Zrinjskog, a potom je eliminisan od Veleža u polufinalu Kupa BiH, da bi Široki Brijeg doživio šokantan poraz od Borca rezultatom 3:2, uz dva gola u sudijskoj nadoknadi, nakon što je prethodno dva puta vodio.

Bodovne razlike su male i u ovom dijelu sezone baš je svaki bod bitan, a bilo je jasno uoči utakmice da bi eventualni poraz bilo kojeg od ova dva tima mogao značiti i oproštaj od Evrope. Utakmicu je bolje otvorio domaćin, koji je u prvih petnaestak minuta prijetio uglavnom iz prekida, no Široki Brijeg je igrače Željezničara bez veće muke držao na distanci, a sredinom prvog dijela preuzeo je terensku inicijativu.

Presinga su se gosti rješavali bez veće muke i kroz pas igru su prenosili loptu na protivničku polovinu, a stvorili su kroz takav pristup dvije fenomenalne šanse i pravo je čudo da u tom periodu utakmice nisu stigli do vodstva. Igrala se 24. minuta kada je Kpan nakon prelijepe akcije sam izašao na mladog Vedada Muftića, koji je večeras dobio šansu ispred Josipa Bendera, no šutirao je loše i golman Željezničara je uspio odbraniti njegov pokušaj.

Već u narednoj minuti, nakon još jedne lijepo izrađene akcije, Marijan Ćavar pogađa stativu, lopta se odbija do Pranjića, a ovaj prebacuje gol sa nekoliko metara i rezultat ostaje nepromijenjen. Izazvalo je ovih nekoliko vezanih šansi za Široki Brijeg oštru reakciju domaće publike, koja je zviždala svojim igračima nezadovoljna nemoći koju su iskazali u tim momentima, no Željezničar se nakon toga konsolidovao i do poluvremena je bio bolji tim.

Imali su i Plavi šansu u 38. minuti, kada je Semir Štilić probao lobovati Josipovića, a ovaj je krajnjim naporom uspio osujetiti njegov pokušaj i spasiti svoj gol. Nekoliko minuta kasnije, i Krpić je propustio jako dobru šansu nakon ubačaja Štilića iz prekida, te se na odmor otišlo bez golova.

Sve ono što nije pošlo za rukom nijednom timu u prvom dijelu, Željezničar je naplatio već u 47. minuti. Nakon udarca Drine, Josipović loptu odbija do Amoaha, kojem nije teško bilo zatresti mrežu gostiju i proizvesti erupciju oduševljenja na Grbavici.

Okrenuo je ovaj gol utakmicu u potpunosti, a nijedan tim više nije bio tako uvjerljiv. Željezničar nije imao potrebu da igra previše otvoreno i kvalitetnom odbranom je držao goste daleko od svog gola, a nekoliko puta je i zaprijetio kroz kontranapade. S druge strane, Širokobriježani su preuzeli posjed lopte, ali taj posjed je bio poprilično jalov i nije izrodio ni približno kvalitetne šanse poput onih iz prvog dijela, kada su gosti mogli doći do pogotka.

Do kraja meča, promjene rezultata nije bilo, iako je domaćin imao još jednu zlatnu šansu. No, Nedim Mekić nije realizovao penal i ostalo je 1:0, a ovim trijumfom Željezničar je prekinuo rezultatsku krizu i skočio barem privremeno do trećeg mjesta sa 42 boda. Širokobriježani imaju 41 bod i na petom su mjestu, sa istim brojem bodova kao četvrtoplasirani Velež, od kojeg imaju utakmicu više, piše sport1.

Bio je ovo ujedno i prvi trijumf novog trenera Željezničara Nermina Bašića na klupi kluba sa Grbavice, nakon što je prethodno njegov tim doživio poraze od Zrinjskog i Veleža.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...