HRVATSKA SE UBRZANO NAORUŽAVA: Najveće opremanje vojske do sada, stižu američki helikopteri, brodovi, oklopnjaci, rakete, avioni...

Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata.

  • Vijesti

  • 24. Apr. 2023  

  • 2

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) će u razdoblju 2021. – 2026. godina kupiti naoružanja, municije i opreme u vrijednosti od 3,8 milijardi eura, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Pokazuju to podaci koje je MORH proslijedio Jutarnjem listu. Manji su dio toga, u iznosu oko 223 miliona eura, donacije vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije.

Riječ je o najvećem izdvajanju za naoružavanje i opremanje vojske od Domovinskog rata.

S obzirom na količinu i raznovrsnost ugovorenih i planiranih nabavki, može se reći da se nikada nije kupovalo više naoružanja i opreme kao u ovih pet godina.

U razdoblju od 2000. do 2020. godine nabavka novih vojnih sistema bila je više incident, nego praksa. Za 180 miliona eura kupljeno je 126 oklopnih vozila Patria, 39 vojnih kamiona za 4,5 miliona eura, 27 polovnih njemačkih kamiona za 200.000 eura, 16 polovnih samohodnih haubica PzH2000 za oko 430 miliona eura, remontirano je 7 i kupljeno 5 polovnih MiG-ova za oko 18,5 miliona eura, SAD su nam donirale 212 vozila MRAP-a, u sklopu sukcesije od Rusije su nabavili 10 novih transportnih helikoptera MI 171Sh te je sklopljen ugovor o izgradnji 5 obalnih brodova koji još nije realiziran. I to je u 20 godina bilo sve od nabavke velikih vojnih sistema.

Zbog višegodišnjeg neulaganja u nabavku modernih vojnih sistema, vojska je dovedena do ruba tehničke opstojnosti.

Ta činjenica, ali i promjena globalnih okolnosti dovela je do toga da se u Vladi vojska više nije smatrala troškom, nego potrebom, a vojnim zapovjednicima je poručeno da kažu što im treba i ne razmišljaju kolika je cijena, piše Jutarnji list.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...