ŠTA SE KRIJE IZA TRAJNE I PRIVREMENE ODLUKE: Schmidt planira nametnuti odluku o "preletačima"

Zanimljivo je da bi Christian Schmidt ostavio rok od godinu strankama u FBiH da sami u Parlamentu donesu izmjene Ustava FBiH, a ova njegova odluka bi stupila na snagu ukoliko u zadatom roku ne dođe do dogovora.

  • Politika

  • 26. Apr. 2023  

  • 3

Visoki predstavnik Christian Schmidt vjerovatno priprema tri odluke danas, od kojih se dvije tiču konkretno formiranja Vlade FBiH, saznaje Klix.ba.

Kako će precizno izgledati te odluke još uvijek nije utvrđeno pa su u OHR-u u toku konsultacije sa predstavnicima stranaka iz Federacije BiH, a posljednji je sa Christianom Schmidtom razgovarao lider SDA Bakir Izetbegović.

On tvrdi da će Schmidt sačekati odluke Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma FBiH o potencijalnim rješenjima. Međutim, navodno bi sve ipak trebalo biti finalizirano do večeras kada bi Schmidt saopštio odluke.

Jedna od odluka bi bila kratkoročna i odnosila bi se na to da nije potrebna saglasnost tri člana rukovodstva FBiH kako bi prijedlozi za imena ministara dospjeli u Predstavnički dom. Čini se da još nije dogovoreno da li će biti potrebna samo saglasnost Lidije Bradara ili nje i još jednog potpredsjednika.

Druga odluka bi bila dugoročna i odnosila bi se na to da članovi rukovodstva FBiH mogu povući veto, ali još nije precizirano da li će za odbranu tog veta u nekom od klubova Doma naroda FBiH biti potrebna 1/3 ili 3/5 glasova.

Zanimljivo je da bi Christian Schmidt ostavio rok od godinu strankama u FBiH da sami u Parlamentu donesu izmjene Ustava FBiH, a ova njegova odluka bi stupila na snagu ukoliko u zadatom roku ne dođe do dogovora.

Treća odluka se tiče "preletača", odnosno prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, a cilj je stati u kraj kupovini glasova u Parlamentu FBiH.

Nejasno na koji način bi Schmidt ovom problemu stao u kraj, no jasno je da ga je na to ponukalo to što SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka, koju niko nije očekivao da će imati, kao i jučerašnji prelazak Kenana Uzunovića iz stranke Fuada Kasumovića u NES.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...