ČOVIĆEVI MEDIJI U DELIRIJU, PLJUŠTE UVREDE NA RAČUN IZETBEGOVIĆA I KOMŠIĆA: „Riđobradi i njegova marioneta - mitraljezac kopajući jamu Hrvatima - sami je sebi iskopali..."

"Podršku Komšiću Izetbegović je skupo platio. Ostao je bez fotelje u Predsjedništvu, koju mu je čuvao Džaferović", piše Čovićeva medijska perjanica.

  • Vijesti

  • 28. Apr. 2023  

  • 1

Odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta s oduševljenjem je odjeknula u medijima pod kontrolom Čovićevog HDZ-a.

Pa tako, HMS, neslužbeno glasilo HDZ-a BiH, piše kako su „ Bošnjaci četiri puta izabrali hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Iz patriotskih pobuda - kako bi napakostili Hrvatima“.

-Godinama se Hrvate vuklo za nos, pregovaralo s figom u džepu, a zapravo kupovalo vrijeme kako se ne bi postigao dogovor oko izmjena Izbornog zakona, prema presudi Ustavnog suda BiH, kako bi se omogućilo da konačno mogu izabrati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH i sve izaslanike u hrvatski klub Federalnog doma naroda. Ta nepravda i dalje je na čekanju.

Lider SDA Bakir Izetbegović time se čak hvalio u predizbornoj kampanji, govorio kako je “vrtio u krug” Čovića, ali i zapadne diplomate kako bi dobio na vremenu. A onda prijetio Hrvatima “razbijanjem okova” i spuštanjem fenomena Komšić i na nižu, federalnu razinu.

Ispostavit će se kako su riđobradi i njegova marioneta Komšić - mitraljezac kopajući jamu Hrvatima - sami je sebi iskopali. SDA-ova i infrastruktura IZ imala je plan ponovo u paketu s Izetbegovićem u državni vrh izabrati i Komšića. Preračunali su se. Podršku Komšiću Izetbegović je skupo platio. Ostao je bez fotelje u Predsjedništvu, koju mu je čuvao Džaferović.

Kola krenula nizbrdo

Bakirova kola nezaustavljivo su krenula niz brdo. Njegova SDA ostala je bez vlasti na državnoj razini. A ona koju je svako jutro selamio bez titula magistrice, doktorice, profesorice, a uskoro će i bez fotelje generalne direktorice KCUS-a, pa se više neće imati razloga ljutiti kada je novinari budu oslovljavali s “gospođo Izetbegović”.

Bakirov privatni špijun Osman Mehmedagić više nije na čelu Obaviještajno sigurnosne agencije BiH, pa više neće moći prisluškivati političke protivnike lidera SDA. Završio je na američkoj crnoj listi, a po svemu sudeći ponovo će mu se suditi jer je lagao da ima visoku stručnu spremu, potrebnu za mjesto direktora OSA-e, čime je, protuzakonito, inkasirao desetine tisuća maraka, oštetivši proračun i ugled zemlje.

Bakirov premijer Fadil Novalić osuđen je nepravosnažno na 4 godine zatvora u aferi respiratori. I on se našao na američkoj crnoj listi. I na koncu, Bakirova SDA trebala bi sutra (petak) biti izbačena iz Vlade FBiH, a njegovi kadrovi osim s ministarskih u federalnoj vladi i s pozicija direktora javnih poduzeća, federalnih agencija, upravnih i nadzornih odbora.

Kada SDA-ovci osvijeste što im je napravio njihov stranački šef svojom korupcionaškom i radikalnom politikom mogli bi se okrenuti protiv njega i svrgnuti ga s čela stranke. Što bi za SDA bilo spasonosno.

Bljuju vatru

Zato ne čudi što Izetbegović i vođa radikalne frakcije SDfA mitraljezac Komšić bljuju vatru na Christiana Schmidta, nazivajući ga fašistom i lažno tvrdeći kako je visoki predstavnik svojom odlukom udario na Bošnjake i državu BiH, jer je omogućio formiranje Federalne vlade bez potpisa Refika Lende za kojeg je glasovala većina, 13, od 23 izaslanika u bošnjačkom klubu federalnog Doma naroda. Prešućuje, pri tom, Izetbegovićeva SDA da je do te većine došla “kupovinom” četiri zastupnika, što je nagnalo Christinama Schmidta da nametne izmjene Krivičnog zakona, po kojima će se za podmićivanje ići na 10-godišnju robiju.

Dok su visoki predstavnici u proteklih više od 20 godina slabili konstitutivnost Hrvata, a išli na ruku hegemonističkoj bošnjačkoj politici OHR i “najdraža ambasada” korištene su kao batina za Hrvate čiji su politički predstavnici prikazivani u sarajevskim, naravno ne svim, medijima kao kriminalci i fašisti. Unitaristi su bili posebno osokoljeni izborom Josepha Bidena za predsjednika SAD, “dokazanog prijatelja Bosne” i “velikog osobnog prijatelja Harisa Silajdžića”, koji je nakon Bidenove pobjede na jednoj sarajevskoj televiziji izjavio kako sada novom američkom predsjedniku samo treba reći što točno “probosanske snage žele”. Je li to građanska BiH? -Ide građanska BiH, uvjeravao je Silajdžić sebe i javnost. Kao i SDA-ova hurma-ministrica Bisera Turković.

Hladan tuš

A onda je uslijedio hladan tuš- pismo Bidenovog šefa diplomacije Antoniya Blinkena Predsjedništvu BiH, iz kojeg se jasno mogao iščitati novi smjer američke vanjske politike- umjesto eliminacije Hrvata, obnova hrvatsko-bošnjačkog savezništva kako bi se zaustavio Dodikov secesionizam. Takvim novim pristupom američka administracija, u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, želi stabilizirati BiH i zajedno s ostatkom zapadnog Balkana uključit je u EU i NATO. U tom novom američkom pristupu radikalima poput Izetbegovića i Komšića nema mjesta. Schmidt samo provodi tu novu politiku Zapada, predvođenog SAD, prema BiH, piše Milan Šutalo, medijska perjanica Čovićevog HDZ-a, inače nekadašnji dopisnik beogradske politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...