PREMIJER RS-a UN-u UPUTIO IZVJEŠTAJ O SITUACIJI U BiH: Sada kad SDA nije dio Vijeća ministara RS se nada da...

U izvještaju Vlade RS-a, koji se odnosi na period oktobar 2022-maj 2023. godine, između ostalog se pominje opredijeljenost za integraciju u Evropsku uniju i za provođenje neopohodnih reformi na tom putu.

  • Politika

  • 29. Apr. 2023  29. Apr. 2023

  • 1

Vlada RS-a usvojila je 29. po redu izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a o situaciji u BiH, kojeg je generalnom sekretaru UN-a i zemljama članicama Vijeća sigurnosti uputio Radovan Višković, premijer RS-a.

Ovi izvještaji su slati i ranije, ali nisu bili teme rasprave. Međutim, Rusija ovog mjeseca predsjedava Vijećem sigurnosti i već su počeli dijeliti Viškovićev izvještaj članovima Vijeća, piše Al Jazeera.

Za 10. maj zakazana je sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će se voditi redovna, šestomjesečna, rasprava o situaciji u Bosni i Hercegovini. Na tim se sjednicama raspravlja o izvještaju visokog predstavnika za protekli šestomjesečni period tako da se očekuje dolazak Christiana Schmidta, piše Al Jazeera.

PROVOĐENJE REFORMI

U izvještaju Vlade RS-a, koji se odnosi na period oktobar 2022-maj 2023. godine, između ostalog se pominje opredijeljenost za integraciju u Evropsku uniju i za provođenje neopohodnih reformi na tom putu.

U izvještaju pak nije pomenuta zajednička izjava predstavnika stranaka iz RS-a u kojoj se navodi i da "predstavnici RS-a u institucijama BiH neće odlučivati o pitanjima iz preporuka EU-a o kandidatskom statusu sve dok se u potpunosti i u dijelovima ne izjednači tretman EU-a za oba entiteta". Ne govori se o izrečenim prijetnjama Milorada Dodika, predsjednika RS-a, o secesiji, razdruživanju, novoj blokadi institucija BiH...

Ponovljen je njihov stav da Christian Schmidt nije visoki predstavnik i da ne trebaju strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

U izvještaju se govori i o "regionalnoj integraciji" te inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Sada kada SDA više nije dio Vijeća ministara BiH, Republika Srpska se nada da će se Bosna i Hercegovina pridružiti Otvorenom Balkanu u narednoj godini - dio je izvještaja.

Iz Vlade RS-a danas je saopćen sažetak izvještaja za Vijeće sigurnosti UN-a.

- U prvom dijelu Izvještaja ističe se neophodnost da svi relevantni akteri poštuju i pridržavaju se Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska još jednom potvrđuje svoju posvećenost Sporazumu, kao i suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

POLITIČKI NAPREDAK

U drugom dijelu Izvještaja težište pažnje stavljeno je na značajan politički napredak koji je BiH postigla nakon izbora održanih u oktobru 2022. godine kada je rekordnom roku postignut politički sporazum bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka na nivou BiH.

Treći dio Izvještaja bavi se integracijom BiH u Evropsku uniju (EU), kao i naporima usmjerenim na regionalnu integraciju. Odluka Evropskog vijeća iz decembra 2022. godine kojom se BiH dodjeljuje status kandidata za članstvo u EU predstavlja važnu prekretnicu, a Republika Srpska se nada i očekuje da će doprinijeti naporima na integracijama u EU, i na nivou BiH i u entitetima. Republika Srpska ostaje posvećena provođenju neophodnih reformi na putu BiH ka članstvu u EU, istovremeno vodeći računa da se poštuju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti - saopćeno je.

U četvtom dijelu izvještaja se navodi da je "mir u BiH nenarušen, uprkos izjavama nekih koji šire strah i pozivaju na strano uplitanje u još većoj mjeri".

- U petom dijelu Izvještaja objašnjava se da strano uplitanje u BiH, iako često dobronamjerno, podriva razvoj i stabilnost BiH.

U istom dijelu Izvještaj analizira razloge zaslužene krize legitimiteta Ustavnog suda BiH u kom dominaciju imaju stranci i čiji je legitimitet dodatno narušen neuspjehom sudijske većine da zaštiti Ustav BiH, te tendencijom da odluke donosi na osnovu politike, a ne zakona, često uz neprimjereno uplitanje sa strane - saopćeno je.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...