ODMAZDA KONAKOVIĆA I FORTE: Trojka sprema izbacivanje Stranke za BiH iz Vlade KS

SBiH je na proteklim izborima 2. oktobra 2022. godine postigla veliki uspjeh u Sarajevskom kantonu. Osvojili su (čak) pet mandata.

  • Politika

  • 30. Apr. 2023  

  • 4

Tri poslanika SBiH nisu podržali postavljenje Nermina Nikšića za premijera entiteta F BiH. Zbog toga ova partija ne može biti u vlasti u Kantonu Sarajevo.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu treba biti kažnjena što nije glasala za vladu koju predvodi Nermin Nikšić.

(Do kraja) narednog mjeseca potrebno je izvršiti "rekonstrukciju" Vlade Kantona Sarajevo i iz nje izbaciti dva ministra SBiH, potvrđeno je za Politicki.ba.

SBiH je na proteklim izborima 2. oktobra 2022. godine postigla veliki uspjeh u Sarajevskom kantonu. Osvojili su (čak) pet mandata.

Njen predsjednik Semir Efendić dobio je najviše glasova od svih izabranih poslanika u ovom zakonodavnom tijelu - 21.503. No, odlučio se ostati načelnik Općine Novi Grad.

alt

Sa Narodom i Pravdom, Socijaldemokratskom partijom BiH i Našom strankom oformili su stabilnu vladajuću većinu u kojoj su imali 23 ruke.

"Zlu ne trebalo" tu je bila i nova partija - Za nove generacije. No, nakon sukoba unutar Osmorke, SDP je izbacio ZNG iz svih kombinacija za vlast.


Sada, kako se priprema teren za "rekonstrukciju", Trojka sebe "osuđuje" na tanku većinu od 18, od ukupno 35 poslaničkih ruku u Skupštini KS.

Ipak, čelnici NiP-a, SDP-a i NS-a sigurni su u svoje poslanike i ne žele vlast više dijeliti sa SBiH.

Uz to, imaju pozicije koje će ostati upražnjene isključenjem SBiH-a iz vlasti.

Ova partija u Vladi Kantona Sarajevo ima dva ministra - Almir Bečarević vodi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, dok Emir Dedović vodi ministarstvo finansija.

Ukoliko se realizira naum Trojke, SBiH bit će zastupljena samo u Vladi Unsko-sanskog kantona gdje su Narodni evropski savez i Stranka demokratske akcije u koaliciji.

Ranije je rukovodstvo SBiH iz svog članstva isključilo veći broj funkcionera te partije zbog ulaska u Vladi Tuzlanskog kantona, čija je kičma SDA sa Demokratskom frontom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...