TURCI PROGOVORILI O S-400: Evo zašto smo kupili oružje od Rusije

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za isporuku baterije S-400 u iznosu od 2,5 milijardi dolara sa opcijom kupovine još jednog kompleta.

  • Evropa

  • 01. Maj 2023  

  • 0

"Turska ne namjerava da koristi protivzračne raketne sisteme S-400, nabavljene od Rusije za agresivna dejstva", izjavio je turski ministar odbrane Hulusi Akar.

U intervjuu televiziji Haberturk, Akar je naglasio da su kompleksi spremni za upotrebu, završena je obuka osoblja, rješena pitanja skladištenja i transporta.

"Ovo je odbrambeni sistem i nikome nije prijetnja. Neće predstavljati prijetnju dok Turska ne bude napadnuta", rekao je ministar.

Akar je podsjetio da je Turska kupila S-400 od Rusije nakon što su SAD odbile da prodaju svoje "patriot" Turskoj. Šef turskog ministarstva odbrane je istakao da je zemlja spremna da kupi "patriot", ako SAD promjene stav.

Sada, prema njegovim riječima, Turska razmatra mogućnost kupovine druge partije S-400.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za isporuku baterije S-400 u iznosu od 2,5 milijardi dolara sa opcijom kupovine još jednog kompleta. Isporuke prve baterije turskoj strani izvršene su u ljeto i jesen 2019. godine.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...