UBIO OSMERO LJUDI, UKLJUČUJUĆI I DJECU: Identificiran napadač u trgovačkom centru, nosio je majicu sa četiri slova...

Odjeven je u crnu pancirku i čini se da ima nekoliko dodatnih spremnika pričvršćenih.

  • Hronika

  • 08. Maj 2023  

  • 1

Teksaške vlasti su identificirale teško naoružanog napadača koji je ubio osmero ljudi, uključujući djecu u trgovačkom centru u Dallasu, kao 33-godišnjeg Mauricia Garciu. Napadača je ubio policajac koji se nalazio na toj lokaciji zbog druge dojave. Američki predsjednik Joe Biden je potvrdio kako je Garcia u subotnjem napadu koristio pušku AR-15 i nosio borbenu opremu.

Istražitelji koje citiraju američki mediji navode da je Garcia možda imao veze s krajnjom desnicom, zbog simbola kojeg je nosio na odjeći. Dva izvora su za CBS rekla kako je na odjeći imao ušivenu oznaku sa slovima RWDS, što znači “Right Wing Death Squad”, za koju se vjeruje da je neonacistička skupina, javlja BBC.

Neki članovi ekstremističkih grupa viđeni su u javnosti posljednjih godina s oznakama na kojima je pisalo “RWDS”, navodi Southern Poverty Law Center, organizacija koja prati i izvještava o ekstremizmu. Policija je pretražila obližnji hotel u kojem je Garcia odsjeo, kao i kuću u gradu. Pucao je na kupce u trgovačkom centru Allen Premium Outlets u sjevernom predgrađu Dallasa.

Najmanje tri ozlijeđene žrtve su još uvijek u kritičnom stanju. Napadač je kod sebe imao i pištolj, a dodatno oružje i municija pronađena je u njegovom automobilu, rekao je istražitelj. Fotografija koju je dobio CNN prikazuje napadača kako leži na zemlji nakon što je upucan, a puška se nalazi u njegovoj blizini.

Odjeven je u crnu pancirku i čini se da ima nekoliko dodatnih spremnika pričvršćenih. Istražitelji provjeravaju društvene mreže i internetske račune u potrazi za tragovima kako bi utvrdili je li Garcia bio povezan s nasilnim ekstremističkim grupama.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...