UPOZORENJE STANOVNIŠTVU: Vanredna situacija zbog izlijevanja rijeka, najgore je u slivovima...

AVP Sava je uputila poziv na dodatni oprez kako stanovništvu koje živi uz ove vodotoke, tako i  nadležnim službama civilne zaštite  koje provode mjere spašavanja na terenu.

  • Hronika

  • 15. Maj 2023  

  • 0

Prema najnovijim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u FBiH (AVP Sava), trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane.

Na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava osim HS Bosanska Krupa dostignuti su nivoi za početak obavještavanja. Usljed visokih vodostaja, došlo je do izlijevanja rijeka na području Kulen Vakufa, te pritoka Sane na području Sanskog Mosta.

Kako je to prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja, prema riječima rukovodioca sektora za upravljanje vodama AVP Sava Almira Prljače, tokom vikenda došlo je do obilnijih padavina koje su prouzrokovale povećanje vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

- To se naročito odnosi na sjeverozapadni dio BiH, odnosno područje Unsko-sanskog kantona gdje je trenutno na skoro svim mjerodavnim hidrološkim stanicama došlo do dostizanja kvote o obavještavanju o mogućim poplavama. U ovom trenutnutku imamo informacije o nekim manjim plavljenjima, ali nas na povećan oprez upućuje  činjenica da se i u naredna tri dana očekuju značajnije padavine, te dodatni porast vodostaja na ovim vodotocima - rekao je Prljača za Fenu.

AVP Sava je uputila poziv na dodatni oprez kako stanovništvu koje živi uz ove vodotoke, tako i  nadležnim službama civilne zaštite  koje provode mjere spašavanja na terenu.

Što se tiče ostalih vodotoka na području rijeke Save u FBiH, situacija je stabilna i prema sadašnjim podacima, na prognoziraju se značajnija plavljenja na tim područjima.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...