KRITIČNO U KRAJINI: Poplavljene kuće, izlile se rijeke, klizišta, najgore je u...

Vodostaji na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine su u porastu, a posebno je alarmantno u Krajini gdje se Una počela izlijevati.

  • Hronika

  • 16. Maj 2023  16. Maj 2023

  • 0

Prema posljednjim podacima Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane. Vodostaji na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine su u porastu, a posebno je alarmantno u Krajini gdje se Una počela izlijevati. Trenutno je stanje najkritičnije u Kulen-Vakufu. Prema posljednjim informacijama 40 kuća je poplavljeno. Vodostaji rijeka su u konstantnom porastu.

„Jedna mještanka mjesne Kulen Vakuf bila je odsječena, u kamp naselju, koju su pripadnici Jedinice za spašavanje na vodi i pod vodom evakuisali i ona je sad na sigurnom. Jutros smo dovezli cisternu s pitkom vodom u Kulen-Vakuf, obezbijeđena je mjesna zajednica i s nekoliko stotina vreća s pjeskom“, kaže Elvedin Sedić, gradonačelnik Bihaća.

Na terenu je i Civilna zaštita grada Bihać te druge službe. Spremni su za moguće intervencije, evakcuaciju i pružanje medicinske pomoći. O štetama još ne mogu da govore, no poplavljene su im bašte i usjevi. Iako se još nisu oporavili ni od poplava u decembru, prema riječima mještana, pogoršanje stanja tek očekuju, jer, kako kažu, iskustvo je pokazalo da nikad ne stane samo na ovome.

Jutros je vanredno stanje proglašeno i u Sanskom Mostu gdje su na terenu sve raspoložive ekipe Civilne zaštite.

Zbog izlijevanja vode na kolovoz obustavljen je saobraćaj na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije i Kulen Vakuf-Klisa). Iz istog razloga saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Blagaj Japra-Budimlić Japra u mjestu Suhača. Otežano, jednom trakom, zbog klizišta saobraća se na regionalnom putu Razboj-Rudanka, na lokalitetu prevoja Ljeskove vode.

Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona i klizišta, karakterišu ovoga jutra saobraćanje u Bosni i Hercegovini. Savjetuje se opreznija vožnja, prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima.

Zbog redovnog servisiranja tunela Grab, 25.Novembar i Vis za saobraćaj je zatvarena dionica autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica. Saobraća se dvosmjerno, desnom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima: Jablanica-Mostar (u Donjoj Jablanici), Semizovac-Olovo (Čevljanovići-Nišići) i Bihać-Kamenica.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila, saopćeno je iz IC BiHAMK-a. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...