ISPRAVKA: U Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki

NAPOMENA: Portal "Slobodna Bosna" je 16. 05. 2023. godine objavio tekst pod naslovom "VELIKA KATASTROFA NA POMOLU: Radioaktivni oblak iznad Ukrajine! Rusi raketirali skladište municije, zabilježen visok nivo radijacije! (VIDEO)". Analizom portala Raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se radi o dezinformaciji, te da u Ukrajini nije došlo do porasta radijacije nakon napada na Hmeljnicki.

  • Evropa

  • 16. Maj 2023  15. Jun. 2023

  • 1

U prvobitno objavljenom tekstu na postalu "Slobodna Bosna" bilo je navedeno da je nakon bombardovanja skladišta u gradu Hmeljnicki, u zapadnoj Ukrajini "specijalizovani uređaj za praćenje zračenja zabilježio porast gama zračenja" te da "parametri ukazuju da su ruske snage u subotu uništile velike zalihe municije koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu".

Također je navedeno da "nije potvrđena informacije da se u Hmeljnickom nalazila britanska municija sa osiromašenim uranijumom, ali je specijalizovani resurs za praćenje zračenja saveecobot.com zabiležio porast gama zračenja od 80-100 do 140-160 nanosiverta. S obzirom na to da osiromašeni uranijum izbacuje relativno malu dozu gama zračenja, trenutni porast ukazuje da su uništene jako velike zalihe municije, koja je u zrak izbacila uranijumsku prašinu".

Šta su činjenice?

Međutim, portal "Raskrinkavanje.ba" analizirao je ovu vijest i utvrdio da je ona prvobitno objavljena na portalu ruskog državnog medija Russia Today Balkan 15.5.2023. godine pod naslovom: "Ruske kamikaze uništile britanske projektile sa osiromašenim uranijumom".

Analizom je također utvrđeno da je tačno da se desio ruski napad na grad Hmeljnicki, ali da nema dokaza da je tokom tih napada došlo do uništavanja skladišta s municijom s osiromašenim uranijumom.

Osim toga, u zvaničnim izjavama nakon napada 13. maja 2023. godine ni ruski ni ukrajinski izvori nisu ni spomenuli osiromašeni uranijum. Jedino što je precizirano u vezi s napadom jeste da je izvršen dronovima.

Dalje, tvrdnje o tome da je zabilježen porast nivoa radijacije nakon ruskog napada demantovane su upravo na Twitter nalogu portala, koji je naveden kao izvor tih tvrdnji. U tweetu profila SaveEcoBot, objavljenom 15.5.2023. godine, navodi se da su tvrdnje o povećanju zračenja lažna vijest te da su vrijednosti radijacije u normalnim okvirima. Osim toga, i Međunarodna agencija za atomsku energiju (International Atomic Energy Agency – IAEA), autonomna agencija koja djeluje u sklopu Ujedinjenih nacija, potvrdila da u Ukrajini nije bilo povećanja radijacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...