APOKALIPTIČNI PRIZORI SNIMLJENI IZ ZRAKA: Ovako danas izgledaju najugroženija područja na sjeverozapadu BiH (VIDEO)

Ivanović je rekao da je utvrđeno da su mnogi lokalni putevi odsječeni, a prema slikama sa terena, najteže stanje je u Bosanskom Novom, a zatim u Bosanskoj Kostajnici.

  • Vijesti

  • 17. Maj 2023  

  • 0

Načelnik Odjeljenja za letačke operacije Helikopterskog servisa Republike Srpske Zorislav Ivanović rekao je da je let iznad poplavama ugroženih područja proveden kako bi se utvrdile kritične tačke, javila je Srna.

Ivanović je rekao da je utvrđeno da su mnogi lokalni putevi odsječeni, a prema slikama sa terena, najteže stanje je u Bosanskom Novom, a zatim u Bosanskoj Kostajnici.

Novi talas iz gornjeg toka Une, čiji vodostaj trenutno stagnira, prošao je kroz Bosanski Novi i sve je spremno za odbranu ove opštine.

U Bosanskoj Kostajnici sutra nema nastave u osnovnim i srednjim školama, a neće raditi ni vrtić. I dalje je ugroženo desetak objekata, a obustavljen je i saobraćaj prema Bosanskoj Dubici.

Voda je u Bosanskom Novom ušla u 40-tak stambenih objekata. Do sada su evakuisane 23 osobe, a među njima i dvije hraniteljske porodice. Obustavljena je nastava u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni vrtić.

Pripadnici Helikopterskog servisa RS-a danas su obavili let iznad poplavama ugroženih područja u rejonu Prijedora i u tokovima rijeka Sane i Une radi izviđanja iz vazduha, a na zahtjev Republičke uprave Civilne zaštite.

Ovo je rekao direktor Helikopterskog servisa RS Boban Kusturić.

Kusturić je istakao da je cilj leta bio utvrđivanje realnog stanja najugroženijih terena, potencijalnih terena sa kojih bi bilo moguće, u koordinaciji sa Republičkom upravom Civilne zaštite, obaviti evakuaciju stanovništva, dopremanje opreme i neophodnih materijalno-tehničkih sredstava, lijekova i transport pripadnika Civilne zaštite.

On je naveo da je izviđanje iz vazduha obavljeni od Prijedora, dolinom rijeke Sane do ušća u rijeku Unu, rejon Bosanskog Novog, tokom rijeke Une do Bosanske Kostajnice.

– Poučeni iskustvima iz poplava koje su zadesile RS prethodnih godina, Helikopterski servis u saradnji sa Republičkom upravom Civilne zaštite, stoji i dalje na raspolaganju stanovništvu u poplavom ugroženim područjima u cilju savladavanja poteškoća izazvanih elementarnih nepogodama – naveo je Kusturić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...