ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST SRBIJE: Vojska ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti

Sjednici su prisustvovali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, načelnik beogradske policije Veselin Milić, piše RTS.

  • Regija

  • 27. Maj 2023  

  • 2

Na Andrićevom vencu održana je sjednica Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije, koja je zakazana nakon jučerašnjeg nasilnog upada kosovske policije i novoimenovanih predsjednika opština u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, prenosi Beta.

Sjednici Saveta za nacionalnu bezbednosti pored predsjednika Vučića prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, ministar policije Bratislav Gašić, direktor BIA Aleksandar Vulin, kao i šefovi službi bezbednosti VOA i VBA.

Sjednici su prisustvovali i republički javni tužilac Zagorka Dolovac, predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, načelnik beogradske policije Veselin Milić, piše RTS.

Vojska Srbije ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti, dogovoreno je danas na sjednici Saveta za naiconalnu bezebednost.

Kako je saopštio kabinet predsednika Srbije, oružane snage ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, zbog „brutalne“ primjene sile kosovskog premijera Albina Kurtija i njegovih snaga.

Tokom sastanka ocijenjeno je da Kfor nije obavio svoj posao u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović ovlašten je da održava direktan kontakt sa komandantom Kfor, u pokušaju da obezbijedi da ta misija ispuni svoju funkciju i mandat u skladu sa relevantnim aktima UN, i zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.

Srbija će biti čvrsta i nepokolebljiva u zaštiti svog naroda, zaključuje se u saopštenju nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić, koji je i komandant vojske, izdao je juče naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen, dok je ministar odbrane Miloš Vučević rekao da se VS razmješta na pozicijama ka administrativnoj liniji.

„Srbija neće dozvoliti novu „Oluju“, 17. mart i naći će adekvatan odgovor, pre svega politički, a ne isključujem ni neki drugi odgovor koji će biti adekvatan opasnosti, poručio je Vučević.

U sukobima kosovske policije i građana na sjeveru Kosova i Metohije povrijeđeno je nekoliko desetina ljudi. Policija je vozilima blokirala prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsjednici, koji su tamo nekoliko sati boravili. Kosovska policija se i ovog jutra nalazi u zgradama opština.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...