UREDNIK RTK KOSOVA OTKRIO SVE: "Paravojska i kriminalne grupe su ohrabreni, Aleksandar Vučić je..."

Hysa misli da je međunarodna zajednica vrlo loše pročitala srpsku politiku na Kosovu.

  • Vijesti

  • 30. Maj 2023  

  • 4

Urednik RTV Kosovo govorio je u programu HRT-a o razlozima za prosvjede i nerede na sjeveru Kosova, gdje su etnički Srbi tokom jučerašnjeg dana ušli u sukob s pripadnicima KFOR-a.

Urednik na RTV Kosovo, Mendy Hysa otvorio je gostovanje osvrtom na događanja tokom jučerašnjeg dana. Tvrdi da su demonstranti "ohrabreni".

- Noć je protekla mirno, pitate zašto je došlo do sukoba, ja mislim da su paravojska i kriminalne grupe koje nasilno protestiraju, ohrabreni osudama upućenim u petak kosovskoj policiji i institucijama, rekao je.

- To su iskoristile kriminalne bande i paralelne strukture. Nasilje je okrenuto i prema pripadnicima KFOR-a, dodao je.

Hysa misli da je međunarodna zajednica vrlo loše pročitala srpsku politiku na Kosovu.

- Mislim da je od strane međunarodne zajednice jako loše pročitana srpska politika. Nisu osudili nasilje. Samo je osuđena kosovska policija, nastavio je.

- Prosvjednici su molotovljevim koktelima i tvrdim predmetima napali snage KFOR-a. Mislim da je ključni razlog za tenzije stav međunarodne zajednice, ustvrdio je.

Urednik se osvrnuo i na podatke kako je ozlijeđeno više desetaka pripadnika KFOR-a. Komentirao je i izjavu talijanske premijerke Giorgie Meloni.

- Najviše su stradali mađarski i talijanski vojnici iz svojih kontingenata. Giorgia Meloni je rekla da se to više neće dozvoliti. To su poražavajuće scene za sve ljude dobre volje i pacifiste, rekao je.

- Sve ovo je krajnje je nekorektno od strane tih bandi koje sada već hodaju u maskirnim uniformama po sjevernoj Mitrovici, dodao je.

Otkrio je i kako su napadnuti i zapaljeni automobili koji su prevozili mirovnjake i novinare.

- Napadnuti su novinari, policija i KFOR. Zapaljeno je nekoliko automobila medijskih kuća i policije. Ovakvo stanje se ne može nastaviti jer je poražavajuće za naše institucije ako se ovo dozvoli, nastavio je.

- Prvi korak će napraviti Priština. Vjerovatno će povući gradonačelnike iz zgrada. Takav savjet je dala američka ambasada, otkrio je.

Hysa je komentirao i istupe predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, koji je najavio slanje vojske na granicu i pozvao Srbe da nastave s protestima. Otkrio je i postoje li ikakvi pomirbeni tonovi u Srbiji.

- Sa srpske strane nema takvih tonova. Sinoć se uključila Srpska pravoslavna crkva koja je sve aktivnija ovih dana iako ona nikada nije prestala biti aktivna na Kosovu. Srpski patrijarh sinoć je uputio snažnu poruku podrške kako je on rekao, napaćenom srpskom narodu na Kosovu. To je već desetljećima poznata retorika SPC-a o tobože srpskom narodu koji pati na ovim prostorima, rekao je.

Komentirao je izjavu ministra vanjskih poslova Rusije, Sergeja Lavrova koji tvrdi da bi u Europi mogao buknuti novi sukob na prostoru Balkana i činjenicu da se Vučić se sastaje s ruskim i kineskim ambasadorom tokom dana.

- Rusija je jako aktivna na sjeveru Kosova. Postoji "ruski humanitarni centar" u Nišu koji je udaljen svega 100 km zračnom linijom. Ambasador Rusije je više puta dokazao da je nekakav duhovni vođa ovih bandi i paravojske na sjeveru Kosova, nastavio je.

- On je zadužen od strane Kremlja da se tenzije konstantno drže na sjeveru Kosova jer to Rusiji odgovora. Ono što je izjavio Lavrov nije iznenađujuće za nas, zaključio je.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...