SKOPLJE U PANICI: Makedonci strahuju od prelivanja tenzija sa Kosova, predsjednik Pendarovski spomenuo NATO snage

Kako kaže, pomno prate situaciju na Kosovu

  • Regija

  • 02. Jun. 2023  02. Jun. 2023

  • 0

"NATO neće dozvoliti da se tenzije na sjeveru Kosova prošire na zemlje u okruženju, kao ni unutar Kosova", izjavio je danas predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

"Ocjene Alijanse su da dolazi do tačke ključanja na sjeveru Kosova, međutim, snage Alijanse, koje će u međuvremenu biti pojačane dodatnim brojem vojnika, bit će dovoljne da se ne dozvoli da se nestabilnost proširi i na druge dijelove Kosova, a kamoli prema drugim dijelovima regiona", rekao je Pendarovski.

On je istakao da doprinos njegove zemlje predstavlja doprinos stabilnosti Sjeverne Makedonije i šireg regiona.

"Kao članica NATO-a, mi direktno pratimo situaciju na Kosovu. Naši vojnici nisu stacionirani na sjeveru Kosova, ali tamo imamo 65 vojnika. Cilj nam je da tu ostanemo i da u budućnosti povećavamo ovaj kontigent. Zajedno doprinosimo bezbjednosti u regionu, jer ako doprinosimo stabilnosti Kosova, sa kojim smo direktan sused, naravno, doprinosimo i sopstvenoj stabilnosti i bezbjednosti", naglasio je Pendarovski.

Radio Slobodna Europa podsjeća da je makedonski predsjednik bio domaćin i učesnik sastanka u Ohridu visokih zvaničnika Prištine i Beograda na kojem je dogovoren Aneks sporazuma između Kosova i Srbije.

Na pitanje da li vjeruje da je ovaj sporazum još uvijek živ, Pendarovski je citirao stav visokog predstavnika EU za sigurnost i vanjsku politiku Josepa Borrella da ''situacija na sjeveru Kosova mora da se riješi bez obzira na to koliko će proces biti težak, jer pitanje ostaje važno za širu evropsku stabilnost i sigurnost''.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...