PROCURILI DOKUMENTI ZA KONGRES SDP-a: Nikšić ostaje predsjednik, izmjenama stranačkog Statuta olakšava se sankcioniranje "neposlušnih" kadrova

Današnjem Kongresu ne prisustvuju SDP-ovi kadrovi okupljeni oko Denisa Bećirovića i Irfana Čengića

  • Politika

  • 10. Jun. 2023  

  • 3

Nermin Nikšić ostaje predsjednik SDP-a još najmanje do kraja naredne godine. Socijaldemokratska partija danas će promijeniti Statut, a da većina bude neupitna pobrinuo se potpredsjednik Stranke Vojin Mijatović, koji je izborne rezultate Pokreta za državu u Republici Srpskoj proknjižio kao rezultate SDP-a kako bi povećao broj delegata na Kongresu koji su pod njegovom kontrolom.

Portal Istraga.ba je u posjedu svih materijala koji biu danas trebali biti razmatrani na Kongresu SDP-a, a kojem ne prisustvuju SDP-ovi kadrovi okupljeni oko Denisa Bećirovića i Irfana Čengića.

Izmjenama Statuta SDP-a, rukovodstvo te Stranke je, faktički, započelo unutarstranački obračun sa neistomišljenicima. Tako se mijenja član 27 Statuta SDP-a i predviđa se sankcionisanje neposlušnih kadrova.

“Protiv člana čije je ponašanje i djelovanje usmjereno protiv odluka organa SDP BiH ili svojim nečasnim djelima i postupcima krši Statut SDP BiH, programska načela i ciljeve, te tako nanosi štetu SDP BiH može se nakon rasprave na organima izreći odgovarajuća sankcija. Sankciju izriče odgovarajući organ po vlastitoj inicijativi odnosno na prijedlog za utvrđivanje odgovornosti koji može podnijeti neki od organa istog ili drugog nivoa organiziranja SDP BiH.Ukoliko sankciju izrekne Predsjedništvo organizacije po žalbi člana/ice kome je sankcija izrečena izjašnjava se odbor odgovarajućeg nivoa organizovanja.Ako odbor potvrdi odluku svog Predsjedništva ona je konačna i stupa na snagu danom donošenja ili protekom roka za žalbu kada žalba nije podnesena, a ako odluka nakon žalbe ne bude potvrđena ne proizvodi pravno dejstvo”, navedeno je izmjenama Statuta koje bi delegati na Kongresu SDP-a BiH trebali usvojiti, piše Istraga.

Ključna razlika u odnosu na još uvijek važeće odredbe Statuta je u tome da se proširuje lista stranačkih organa koji mogu pokrenuti disciplinske postupke i izricati sankcije protiv stranačkih kadrova koji ne poštuju stavove organa SDP-a.

SDP proširuje i broj članova Glavnog odbora po funkciji. Tako će ubuduće članovi GO po funkciji biti i svi članovi izvršne vlasti na nivou države, entiteta i Brčko distrikta. Mijenja se i odredba prema koja je do sada predviđala da materijali za Kongres trebaju biti dostavljeni 30 dana prije sjednice. Sada je propisano da materijali moraju biti dostavljeni samo deset dana prije Kongresa. No, ono što je posebno interesantno je izbor delegata za Kongres SDP-a BiH. Evo šta je napisano u Odluci o održavanju 8. redovnog Kongresa SDP-a BiH.

“Ukupan broj delegata/delegatkinja Osmog redovnog Kongresa SDP BiH iznosi 620 delegata/delegatkinja, od čega: 186 delegata/delegatkinja se biraju na osnovu procenta učešća rezultata općinske/gradske organizacije SDP BiH u ukupnom najpovoljnijem rezultatu SDP BiH na Općim izborima 2022. godine što će utvrditi Sekretarijat SDP BIH”, navedeno je u Odluci.

Kako bi iskontrolisali broj delegata, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i njegov potpredsjednik Vojin Mijatović su, tako, manipuliranjem izbornim rezultatima iz 2022. godine povećali broj delegata koji dolaze iz Republike Srpske, odnosno iz odbora koje kontroliše Mijatović. Evo kako je rukovodstvo SDP-a obračunavalo broj delegata iz RS.

“Rezultat na Opštim izborima 2022. godine predstavlja 40% rezultata Pokreta za državu, s obzirom da se SDP BiH nije samostalno kandidovala za ovaj nivo, a u okviru Pokreta za državu, SDP BiH je osvojila 2 od 5 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, SDP BiH se nije kandidovala u Republici Srpskoj”, navedeno je u materijalima SDP-a.

Dakle, Vojin Mijatović i SDP su, tako, prisvojili 40 posto rezultata Pokreta za državu, čime je povećan i broj delegata iz RS-a na Kongresu SDP-a koji će aktualnom predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću produžiti mandat najmanje do kraja naredne godine, piše portal Istraga.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...