SUAD ARNAUTOVIĆ U "ISTRAZI SEDMICE": "Imamo politički sistem koji je zastario, bio je od koristi samo da se zaustavi rat"

Kazao je i kako je nakon presude Sejdić-Finci, Evropski sud rekao da je vrijeme za drugi koncept. Također smatra kako nam treba jednakost građana i da je tu je sukob svih sukoba.

  • Politika

  • 11. Jun. 2023  

  • 0

Doktor političkih nauka i stručnjak za geopolitiku i eurotlantske integracije koji je savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića Slaven Kovačević, ekspert za ustavno pravo Enver Išerić i predsjednik CIK-a Suad Arnautović gosti su večerašnje emisije Istraga sedmice na televiziji Hayat, gdje su analizirali Izborni zakon Bosne i Hercegovine,.

"Do 2020. godine glasački listići su se štampali u Laktašima", kazao je Enver Išerić.

"Procedure izbora se moraju provesti u skladu sa zakonom. Eventualnu nezakonitost utvrđuju nadležni organi. Bez obira na mjesto, CIK je tijelo koje je nadležno za ukupan proces izbora i treba da kontroliše kompletan proces. Najveći problem je što mi pratimo nelogičnosti i nedostatke Izbornog zakona, ali nema političke volje. Zar nije logično da mi u BiH imamo te instrumente koji će osigurati da izborne rezultate saznamo kao građani neposredno nakon izbora? Imamo države koje imaju po 80 miliona ljudi pa izborne rezultate saznaju za 24 sata. Mi ne možemo zato što Izborni zakon nije omogućio da to dobijemo, nije omogučio CIK-u da uvede savremene metode utvrđivana rezultata", rekao je Išerić.

Arautović je istakao kako se slaže sa Išerićem i da je tu prije svega riječ o političkoj volji.

"Imamo česte, a nekvalitetne izbore. Nemamo društveni ugovor, sporazum o tome šta sa tim etno-teritorijalnom predstavničkom politikom koja je oktroirana u Dejtonu. Ključno pitanje je koji je karakter političkog predstavništva", rekao je Arnautović, te dodao kako imamo politički sistem koji je potpuno zastario i bio od koristi tada, da se zustavi rat.

Kazao je i kako je nakon presude Sejdić-Finci, Evropski sud rekao da je vrijeme za drugi koncept. Također smatra kako nam treba jednakost građana i da je tu je sukob svih sukoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...