NEOČEKIVANI REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: Brojni Europljani, iako svjesni, ne bježe od loše prakse…

Zanimljive su i velike razlike unutar EU-a te vrlo visoki postoci, u nekim zemljama, po pitanju prepoznavanja originalnih proizvoda.

  • Ekonomija

  • 13. Jun. 2023  13. Jun. 2023

  • 0

Istraživanje EUIPO-a otkriva da brojni Europljani, iako svjesni, ne bježe od loše prakse.

Većina Europljana, njih 80%, smatra da iza krivotvorenih proizvoda stoje zločinačke organizacije, kao i da kupnja krivotvorina uništava poduzeća i radna mjesta. No, unatoč lošoj percepciji te činjenici da takvu kupovinu 83% poistovjećuje s neetičnim ponašanjem, trećini je Europljana ipak prihvatljivo kupiti lažnu robu. A kupit će je kada je cijena originala previsoka. Kod mladih je situacija još gora te ih čak pola smatra da je prihvatljivo kupiti “lažnjak”. Pokazuje to najnovija studija o percepciji intelektualnog vlasništva među građanima koju je objavio Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO).

Također, studija pokazuje da je 13% “odraslih” Europljana namjerno kupilo krivotvorine u posljednjih godinu dana te čak 26% u dobi između 15 i 24. Popularnost krivotvorina, doduše, u velikoj mjeri varira o godinama. Logično, popularnije su među mlađim generacijama. Tako će samo 6% stanovnika EU-a starih između 55 i 64 godina kupiti krivotvorinu te manje od 5% onih u dobi od 65 ili starijih.

Popularnost krivotvorina jako varira među zemljama, pokazuje studija EUIPO-a. U Bugarskoj je čak 24% potrošača namjerno kupilo krivotvorinu, a u Finskoj njih 8%.

A krivotvorine bi najveći broj građana (43%) prestao kupovati, pokazuje studija, kada bi originalni proizvodi bili jeftiniji.

Zanimljive su i velike razlike unutar EU-a te vrlo visoki postoci, u nekim zemljama, po pitanju prepoznavanja originalnih proizvoda. Tako u Rumunjskoj 72% potrošača nije bilo sigurno je li ono što su kupili original. U Hrvatskoj original ne zna prepoznati 46% potrošača dok je europskih prosjek 39%.

Stavovi i djelovanje Europljana prema krivotvorinama preslikavaju se i na upotrebu piratskog sadržaja. Tako 80% ispitanih izjavljuje da radije upotrebljava zakonite izvore za pristup internetskom sadržaju, ali ako je dostupna opcija cjenovno pristupačna. Istovremeno, 65% piratstvo smatra prihvatljivim ako sadržaj nije dostupan u okviru njihove pretplate. Tako je njih 14%, u posljednjih godinu dana, namjerno pristupilo sadržaju iz nezakonitih izvora, a manje od polovice Europljana (43%) platilo pristup, preuzimanje ili internetski prijenos (streaming) sadržaja zaštićenog autorskim pravima iz zakonitog izvora.

Svi ti podaci govore da je pred nacionalnim i europskim institucijama ogroman posao jer krivotvorine i piratstvo uzrokuju ogromnu štetu koja godišnje iznosi 83 milijarde eura te uzrokuje gubitak čak 670 tisuća radnih mjesta. Također, države ostanu bez 15 milijarde eura poreza, rekao je prošle godine za Poslovni dnevnik Julio Laporta, glasnogovornik i direktor komunikacija EUIPO-a

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...