BRANISLAV BORENOVIĆ U ŠOKU: "Građani RS zaduženi duplo više od građana FBIH"

On je istakao da je ukupan javni dug RS 6.335.660 KM, do je ukupan javni dug FBIH 6.525.190 KM.

  • Politika

  • 15. Jun. 2023  

  • 3

Vlast u Republici Srpskoj zadužila je gotovo dvostruko više građane u tom entitetu, nego što je vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine zadužila svoje građana. Na ovo je upozorio danas lider PDP Branislav Borenović, prenosi N1.

On je istakao da je ukupan javni dug RS 6.335.660 KM, do je ukupan javni dug FBIH 6.525.190 KM.

Prema računici koju je iznio svaki građanin u RS dužan je 5.674 KM, a u FBIH 2.940K KM.

Borenović je takođe istakao da je prošle godine RS imala devet dugoročnih emisija obveznica, ukuono oko 300 miliona maraka po kamati od 2,7% do 6%. Istovremeno, rekao je on, FBIH se po istom osnovu zadužila četiri puta za ukupno 130 miliona marska po kamati od 1,55% do 3,45%.

On je iznio i uporedne podatke za emisije trezorskih zapisa kojih je RS u prošloj godini imala šest, na iznos od 193 miliona maraka sa kamatama od 0,40% do 1,60%. FBiH, rekao je Borenović je imala samo jednu emisiju trezorskih zapisa na devet mjeseci po kamatnoj stopi od -0,03%.

“To sve govori koliko je u istom dijelu Zapadnog Balkana u jednakim ekonomskim uslovima, koliko je jedan nivo vlasti mnogo slabije upravljao dugom. Koliko RS ima zbog takve neodgovorne vlasti loš kreditni rejting”, rekao je Borenović ističući da to zahtjeva ozbiljnu politiku restruktuiranja ukupnog duga.

“U 2023. i dalje imamo nastavak politike dugoročne emisije obveznica po kamatnim stopama od preko 5% posljednje 6,1%. Federacija je u isto vrijeme išla samo sa jednom emisijom od 50 miliona po kamati od 3,8%”, ukazao je on.

Kao apsurd, podvukao je podatak po kojem je jedina aktivna garancija u BiH ona po kojoj je RS preuzela obavezu vraćanja kredita preduzeća ‘Nikola Tesla’ u vlasništvu Dragana Vučetića koji je bio savjetnik Milorada Dodika.

“Vlast je u ime građana garantovala otplatu kredita od pet miliona maraka. Do sada je RS iz budžeta vrstila skoro 6 miliona za propalo preduzeće. To su bačene pare to je novac građana koji se mogao iskoristiti za škole, vrtiće, zdravstvo, penzije, javne kuhinje”, rekao je Borenović pitajući Dodika gdje mu je danas savjetnik Vučetić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...