TEMPERATURE IZNAD 40 STEPENI: Zbog toplinskog vala u Meksiku umrlo osam ljudi

Temperature su ove sedmice dosegle rekordnih 35 stepeni Celzijevih u glavnom gradu Mexico Cityju. Sedam žrtava umrlo je od toplinskog udara, a jedna od dehidracije između 14. aprilai 12. juna, navodi se u priopćenju ministarstva.

  • Svijet

  • 17. Jun. 2023  17. Jun. 2023

  • 0

Osam ljudi umrlo je u trećem toplinskom valu koji je pogodio Meksiko od sredine aprila, priopćilo je ministarstvo zdravstva te zemlje.

Temperature su ove sedmice dosegle rekordnih 35 stepeni Celzijevih u glavnom gradu Mexico Cityju. Sedam žrtava umrlo je od toplinskog udara, a jedna od dehidracije između 14. aprila i 12. juna, navodi se u priopćenju ministarstva.

U sjeveroistočnom gradu Monterreyu temperature su premašile 40 stepeni, tlak vode u kućama je smanjen, a povećana potražnja za strujom zbog klima-uređaja dovela je do prekida opskrbe strujom.

Wendy Tijerina, stanovnica Monterreya, rekla je da je vrućina jača jer se grad nalazi u industrijskoj zoni. "Nedostaje vode, ne možete okupati djecu ili čak koristiti ventilator jer nestaje struje", rekla je za AFP.

Rekla je da njezina obitelj nastoji piti puno vode kako bi se zaštitila od toplinskog udara. Vlada države Nuevo Leon, u kojoj se nalazi Monterrey, ograničila je vrijeme koje djeca provode u školi na dva sata dnevno.

Prošle godine Meksiko je proglasio izvanredno stanje zbog suše u dijelovima zemlje zbog toplinskog vala i nestašice kiše koja je iscrpila rezervoare.

Vlasti u nekim gradovima, uključujući Monterrey, dopustile su kućanstvima pristup tekućoj vodi samo nekoliko sati dnevno nekoliko sedmica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...